2 Ocak 2025
AVRUPA GEZİLERİM

PRAG ASTRONOMİK SAATİ – ÇEK CUMHURİYETİ

    Prag Astronomik Saati (Çekçe: Pražský orloj), Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da bulunan bir Ortaçağ astronomik saatidir. Eski Kent Meydanı’ndaki Eski Belediye Sarayı’nın güney duvarına monte edilmiştir. İlk kez 1410 yılında kurulmuş olup dünyanın en eski üçüncü astronomik saatidir.

    Romanesk, Gotik, Barok, Rönesans ve Art Nouveau mimarisinin en güzel örneklerine sahip olan şehir, dört bir yanında kültür-sanat etkinlikleri ile öne çıkıyor. Ülkenin en büyük kenti olan Prag, aynı zamanda önemli bir bilim, sanat, ekonomi ve sanayi şehri.

PRAG ASTRONOMİK SAAT

    Prag’da mutlaka görülmesi gereken eserlerden biri olan Astronomik Saat, gündoğumu, dün batımı, ay ve güneşin konumlarını, Babil saatini, Alman saatini ve bohem saatini aynı anda gösteriyor. 1410’da yapılan saatte her saat başı çanlar çalıyor ve havarilerin yürüyüşü ile muhteşem bir görsel şölen yaşanıyor.

   Her saat başı meydanda toplanan ziyaretçilerin merakla izlediği gösterilerde ise, her saat başı çalan çanlara eşlik eden figürler görünüyor. Bu nedenle de Eski Kent Meydanı her saat başlarında turist akınına uğruyor.

   Tarih boyunca pek çok kez bakım ve onarımdan geçen saat 15. yüzyıldan beri bölgedeki varlığını koruyor. Ancak bu tarihi saat, alışık olduğumuz gibi günün belli zaman dilimlerini içeren sade bir içerikten çok daha fazlası.

   Orloj ismiyle anılan saat, yıldız saatini, güneşin doğuşunu ve batışını, ayın evrelerini ve güneşin burçlar kuşağı üzerindeki konumunu da gösteren çok fonksiyonel bir yapıya sahip. 1410’da bir saat ustası tarafından yapılan Orloj, dünyanın en eski üçüncü saati.

    1865’te saatin üst tarafına iki pencere ve pencereler içerisine de havari figürleri eklenmiş. Her saat başında bu pencereler açılıyor ve havariler sırayla çalan çanın ve öten horozun eşliğinde pencerelerin önünden geçiyor.

     Elinde ayna bulunan figür, kibir ve kendini beğenmeyi; iskelet figürü ise ölümü sembolize eder. Saatin sağ yanında, keyfi sembolize eden, mandolin çalan Osmanlı figürü bulunur.

     Eğlenceyi, zevki sefayı ifade eden Türk figürünün solunda elinde para kesesi tutan cimri bir Yahudi figürü görünür. Yahudi aç gözlülüğü sembolize eder.

     Astronomik Saat’in en önemli özelliği olan bu figürler haricinde saat üzerinde astronomik çizimler, yazılar ve semboller de bulunuyor. Tam merkezde “Dünya”, maviye boyalı kısımda “Gökyüzü”, kahverengi kısımda “Yeryüzü” temsil ediliyor. Yönleri ve vakitleri gösteren kelimelerle birlikte, Zodyak halkası ile Güneş ve Ay’ı temsil eden şekiller de bulunuyor.

     Kendinden geçmiş ziyaretçilerin meydanda yaptığı aktivitelerin başında gezinmek, bir köşeye çekilip gelen geçeni izlemek ve meydanın göbeğinde yer alan kilise reformcusu olan Jan Hus’a ait heykeli incelemek geliyor.

    Akşam saatlerinde ise meydanı, birbirinden eğlenceli etkinlikler düzenleyen sokak müzisyenleri, göstericiler ve onları izlemek için toplanan turistler dolduruyor. Son zamanlarda Prag’ı ziyaret eden gezginler, Eski Kent Meydanı’nın şehri gezmeye başlamak için oldukça ideal bir nokta olduğu konusunda hemfikirler.

    Tarihi binaların yanı sıra meydanda hem yerli hem de yabancıların çokça tercih etmesi nedeniyle özellikle yaz aylarında dolup taşan çeşitli restoranlar ve kaldırım üstü kafeler mevcut. Böylece meydanda yer alan kafelerden birinde oturarak gelip geçenleri izlemenin oldukça keyifli bir aktivite olduğunu düşünüyorlar.

Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi