ANI EVİ – GAZİEMİR / İZMİR

Ülkenin her köşesinde otlarla örtülmüş raylar ve köhneleşmiş tren istasyonları mühürlü hazineler gibi açılmayı beklerken, Gaziemir Belediyesi tarihi Seydiköy Tren İstasyonu’nu sosyal hayata kazandırdı. Atıl ve mezbelelik haldeki binayı TCDD’den 10 yıllığına kiralayan Gaziemir Belediyesi, istasyonu yerel tarihi açığa kavuşturmak için Anı Evi haline getirdi.

Kent Müzesi mantığıyla düzenlenen Anı Evi’nde, 1925-1950 yıllarında Seydiköy’de yaşayan bir ailenin ev hayatı da canlandırılıyor. Gelin odası, oturma odası ve mutfak bölümlerinin bulunduğu binada, dönemin kıyafetlerini de kadın, erkek ve çocuk maketleri üzerinde sergileniyor. Anı Evi’ni gezenler geçmişi yâd ediyor, hem de Gaziemir’in tarihi ile ilgili detaylı bilgi sahibi olabiliyor.

Tarihi bina daha sonra aslına uygun olarak yenilendi. Tarihi koşullara uygun olarak yenilenen binada günümüz teknolojisi de kullanıldı. Anı Evi’ne bugünün imkânları kullanılarak havalandırma ve ısıtma sistemleri yapıldı.

Gaziemir’lilerin çok miktarda tarihi eşya bağışlamasıyla 10.Şubat.2011’de hizmete açılan Anı Evi eskiden Seydiköy Tren İstasyonu binası olarak kullanılmaktaydı.

1856 yılında açılan İzmir – Aydın demiryolu hattı, Gaziemir’den geçmekteydi. Ancak bu demiryolu hattının Seydiköy’e bağlantısı bulunmamaktaydı. Günümüzde Aliağa-Cumaovası İzban hattının geçtiği Gaziemir İstasyonu olarak hizmet veren bina ile geçmişteki Gaziemir’deki istasyon binası aynı yerdir.

Gaziemir-Seydiköy bağlantısı, Seydiköy’de yaşamış Yunanlı Fotiadis tarafından 1879 yılında özel olarak yaptırılmıştır. Fotiadis, İzmir-Aydın demiryoluna bağlı Gaziemir istasyonundan bir hat çektirerek Seydiköy’e tren hattı getirtmiştir. Bu tren hattı sayesinde o zamanlar Seydiköy’de yer alan 5 şarap ve 1 rakı fabrikasının ürünleri, İzmir şehir merkezine ulaştırılmaya ve yurt dışına ihraç edilmeye başlamıştır.

1958 yılı Ocak ayı sonlarına kadar hizmet veren seferlerin kaldırılmasıyla atıl durumda kalan Seydiköy İstasyon Binası, dönemin Gaziemir Belediyesi tarafından 10. Şubat. 2011 yılında yeniden düzenlenmiş, bir nostalji merkezine dönüştürülmüştür.

1876 yılında inşa edilen Seydiköy Eski İstasyon Binası’nın düzenlenmesine gönül veren kişilerin en temel amacı, İstasyon Binası’nın Gaziemir ilçesinin geçmişi ve bugünü arasında bir köprü vazifesi üstlenmesi ve ziyaretçilere ilçenin tarihi hakkında bilgi aktarılması olmuştur.

TCDD’den kiralanan bu tarihi binada ilçenin 1922 yılından günümüze dek çekilmiş fotoğrafları, geçmişte ilçede yaşamış Rum ve Levanten ailelerin fotoğrafları ve mübadeleden sonra ilçeye yerleşen atalarımızın ev hayatı sergilenmiş, ilçenin geçmişi Gaziemir’li (Seydiköy’lü) ailelerin bağışladığı eşyalarla canlandırılmıştır.

Tarihi yapı, tarihi belgelerde yer alan bilgiler ışığında inşa edildiği dönemdeki malzemeler kullanılarak restore edilmiştir. Bir ailenin ev hayatının canlandırıldığı gelin odası, oturma odası, mutfak ve bahçe bölümlerinden oluşan; dönemin kıyafet ve araç gereçlerinin de yer aldığı Anı Evi, tarihi ve teknik yapıya uygun olması amacıyla özel malzemelerle yenilenmiştir. Binanın restorasyonunda çimento yerine mekanik kireç, yapının zemininin restorasyonundaysa özel taşlar ve binanın inşa edildiği döneme uygun ahşap malzeme kullanılmıştır.

Seydiköy’lülerin meslekleri ve tütüncülük ile ilgili malzemelerin sergilendiği bahçe bölümü de restorasyonla birlikte yeniden düzenlenmiştir. Anı Evi’nde, diğer pekçok anının yanında 1925-1950 yılları arasında Seydiköy’de yaşamış bir ailenin ev hayatı da canlandırılıyor.

Kaynak: Gaziemir Belediyesi Tanıtım Broşürü