KOTOR – KARADAĞ

Kotor Karadağ’da bir sahil kasabasıdır. Kotor Körfezi’nin tenha bir bölümünde yer almaktadır. 13.510 kişilik bir nüfusa sahip olan şehir Kotor Belediyesi tarafından yönetilmektedir.

Kotor, tarih boyunca Adriyatik Denizi’nin en meşhur kıyılarından biri olmuş, gizli korunaklı pozisyonuyla denizcilerin liman kentlerinden biridir. Karadağ’ın az nüfuslu, küçük fakat tarihi bu şehri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesindedir. Şehir sahip olduğu Venedik Duvarı ve Kalesi, Ortaçağ döneminden kalma eserleri, engebeli, fiyord benzeri yapısı ve Kotor Koyu ile birlikte şehirlerinden biridir.

Kuruluşunun M. Ö. 5. Yüzyıla dayandığı söylenen şehrin özellikle Roma dönemiyle beraber ismi anılmaya başlar. Orta Çağ’da 535 yılında kale kurulur ve Kotor, Ostrogotlar’dan kurtulur. Roma İmparatorluğu sonrasında Dalmaçya şehri olarak, Müslümanlar, Bulgarlar ve Sırplar tarafından sahiplenilmiştir. O tarihte Venedik ve dolaylı yoldan Osmanlı egemenliğinde Venedik mimarisini benimseyen şehir şu anki halini almıştır. Yugoslavya’nın dağılmasıyla önce Sırbistan-Karadağ ve sonrasında Karadağ’ın topraklarının bir parçası olmuştur. 2006 yılında Sırbistan’dan ayrılan ülke Avrupa Birliği’ne aday ülke konumundadır. Kotor, Karadağ Yugoslav bölgesinin dini ve etnik karmaşasını taşır. Ortodoks ve Katolik nüfus şehrin büyük çoğunluğunu oluşturmaktadır. Hırvat, Sırp, Boşnak, Arnavut azınlıklarının bol miktarda barındığı ve dil çeşitliliğiyle de Balkan Coğrafyası kenti olduğunu belli eder.

Eski şehir, Kotor’un tarihini yansıtan ünlü merkezidir. Bu kent girift ve dar sokaklardan oluşan yapısı etkileyici Ortaçağ mimarisiyle gezginler için mükemmel bir deneyim olacaktır. Kentin sokaklarında kaybolmak oldukça kolay fakat eğlenceli bulunan bir durumdur. 8. Yüzyıldan kalan Saat Kulesi, 13. Yüzyıl ürünü Sveti Tripun Katedrali, yine 13. Yüzyılda inşa edilmiş Gospe od Zdravlja, 12. Yüzyıldan kalma Sveta Maija Kilisesi ve yine 19. Yüzyıl dönemi eseri Napoleon Tiyatrosu bu bölgede görülebilecek tarihi eserlerden bir kaçıdır. Gotik-Romanesk mimarisiyle St. Tryphon Katedrali 11. Yüzyılda yapılmış ve depremlerden sonra yeniden inşa edilmiştir. Bölgedeki en büyük kilise olan St. Nicolas görülmesi geren yerlerdendir.

Kotor Balkanlar’da Karadağ ülkesinin sınırları içerisindedir. Adriyatik Denizi’ne bakan Kotor Koyu’ndayer alan Kotor, koyun iç kısmındadır.