BALIKÇI TABYASI (FİSHERMAN’S BASTİON) – BUDAPEŞTE / MACARİSTAN

Halászbástya veya Fisherman’s Bastion, Budapeşte’nin 1. bölgesinde, Buda Kalesi’nde bulunan ve Budapeşte’deki en iyi bilinen anıtlardan biridir. Neo-Romanesk gözetleme teraslarından Budapeşte’nin eşsiz panoraması nedeniyle en önemli turistik merkezlerden biridir.

Balıkçı tabyası ‘’Fisherman Bastion’’ (Halaszbastya); 100 senelik bir tarihe sahip olmasına rağmen şehirde manzara izlemek için en çok kullanılan yapıların başında gelmektedir. 1902 senesinde tamamlanmış, ayrıca yapımında neo-romanesk ve neo-gotik tarzı mimari uygulanmıştır.  Budapeşte’den bakıldığında Disney’deki kuleli logoyu andırmakta ve Margaret Adası, Tuna Nehri ile Parlemento binası aynı karede gözükmektedir. İsmindeki balıkçı kelimesinin nedeni, Orta Çağda bu yapıya yakın bir balık pazarı bulunmasıdır. Tarihleri boyunca yaşadıkları tüm savaşlarda buradaki balıkçıların büyük desteklerini görmüş ve onların bir anısı niteliğinde bu ismi vermişlerdir.

Üzerinde bulunan 7 adet küçük kule ise 896 senesinde buradaki havzaya yerleşen yedi kişilik Macar kabilesini temsilen yapılmıştır. Balıkçı tabyası, Mattihinas Kilisesinin yan tarafında yer alır ve mimarı Frigyes Schulek’tir. Tabyaya gittiğinizde şehrin en görkemli yapılarından biri olan Parlemento Binası da hemen karşınızda kalacaktır. Çok sade ve mat bir yapıya sahip olan tabya tam bir sanat şaheseri olarak nitelendirilebilir.

Balıkçılar Tabyasına geldiğimizde karşımıza meydanın ortasında kocaman bir atlı heykeli çıkıyor. Bu heykel Macar Kralı St. Stephen’a ait. Macar Kralı St. Stephen bir atın üzerinde, rölyefler ile dekore edilerek tasvir ediliyor.

Matthias Kilisesi’nin arkasında Budapeşte’nin en fotojenik yerlerinden biri olan Balıkçılar Burcu (Fisherman’s Bastion-Halászbástya ) bulunuyor. Burası 20 yy başlarında yapılıyor ama anıtın adı burayı 18. yy da savunan Balıkçılara ithafen konuluyor.

Margaret Adası‘na dek St. Stephen Bazilikası, Parlamento Binası, Bilim Akademisi, Gresham Sarayı ve daha uzaktaki Parish Kilisesi’ni bile görmek mümkün. Aynı zamanda Margaret Köprüsü ile Zincir Köprü de görülebiliyor.