İSA’NIN KUTSAL KALBİ KATEDRALİ – SARAYBOSNA

İsa’nın Kalbi Katedrali olduğu tablo kilise Vrhbosna Başpiskoposluğunu ve ayrıca bölge kilisesi papazı aynı adı . Bu yer almaktadır Saraybosna belediyesi Stari Grad şehrin ana gezinti yol açan çekici bir konumda. Mübarek olduğu 1889’dan beri Saraybosna’daki Katolik halkının ruhani yaşamının merkezi olmuştur. İsa’nın Kalbine adanmıştır.

Bu Başpiskopos girişimiyle inşa edilen Josip Stadler, 1882 yılında, iki yıl inşaat çalışmaları başlamadan önce, katedral kilise inşa etmek, uygun bir yer aramaya başladı kim.

KÖKENLER

Saraybosna’daki yeni katedralin inşasından Başpiskopos Josip Stadler (1843-1918) ve mimar Josip Vancaš (1859-1937) adlı iki kişi sorumlu; ilki sipariş veren ve ikincisi uygulayıcı olarak. Aralarında uyumlu bir ilişki vardı, aksi halde büyük şantiyelerde oldukça nadirdir. Görünüşe göre Stadler, kiliseyi hiçbir şeyden, tabiri caizse, “çıplak bir alanda” nasıl organize edeceği konusunda endişeliydi, bu yüzden dileklerini gösteremiyordu. Vancaš, genç ama çok iyi eğitimli ve yetenekli bir mimar olarak Saraybosna’ya geldi. İtiraz edecek hiçbir şeyi olmayan Stadler çözümlerini sundu. Đakovo’daki katedral yeni tamamlandı(1866-1882’de inşa edilmiştir), daha sonra deneyimlerini Saraybosna’ya aktaran birçok usta tarafından denenen her ikisi için de harika bir rol modeldi. İçinde Tarihselcilik inşaat ve heykel ve nazarenstvo içinde boyama ait Seksenli ulaştı 19. yüzyılın Katedrali, onun mükemmele yükselterek sırasında,. Vancaš’ın öğretmeni Friedrich von Schmidt (1825-1891) Gotik sanatını kıskanılacak bir zirveye taşıdı ve Vancaš’ın en iyi öğrencilerinden biri olduğu söyleniyor.

Doğru işi beklerken, Vancaš, 1882 Ekim’inde Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü’ne kaydoldu ve burada kendisini Friedrich Schmidt ile Gotik çalışmalarına adadı. Schmidt, bu alanda en çok davet edilen otoriteydi. Bu arada katedralin inşası ( 1882 ), Romanesk tarzda bir bina öneren Heinrich Ferstel’e teklif edildi. Ancak bu proje çok büyüktü ve bu nedenle Saraybosna’nın durumu için çok pahalıydı. Ferstel, binayı, subayının kumarhanesini inşa etmek için ordu tarafından işgal edilen bir sitede buldu . Bu fikir böyle başarısız oldu. Ertesi yıl Benjamin Kallaykendisine genç Vancaš’ı tavsiye eden Friedrich Schmidt’e döner. Bu nedenle, başladığı uzmanlığı tamamlamaya mahkum değildi. Paskalya 1883’ten sonra Kendisine büyük bir görev verildi: Saraybosna’daki katedralin taslağını hazırlamak. Bu bakımdan, Vancaš eski profesöre en uygun aday gibi görünüyordu: o sadece iyi bir öğrenci değildi, aynı zamanda Monarşinin Saraybosna’ya en yakın güney kesimlerinden geliyordu. Böylece, Schmidt’in tavsiyesi üzerine, bir gün kendisini kabul eden ve tesisin yerini, büyüklüğünü ve görünümünü öğrenmek için hemen Saraybosna’ya gitmesini emreden Bosna Hersek Maliye Bakanı ve Bosna Hersek Bakanı’nın ofisinde buldu. Yol boyunca, Musalla’daki Eyalet Hükümet Sarayı inşaat programını sormasını emretti., yakında inşa edilecek.

Saraybosna’ya vardığında Vancaš, Katedralin yapımı için hala düşünülebilecek uygun yerleri inceledi. Daha sonra önce o zamanın Ferhadija ve Ćemaluša caddelerinin köşesinde bir alana karar verdi ve bu teklifle Viyana’ya döndü. Burası Eylül 1883’te şehir yönetimi tarafından kabul edilmediğinden tekrar Saraybosna’ya döndü, ardından sorunu nihayet çözen Kallay ile birlikte. Seçim, yakında Kilise Meydanı olarak adlandırılan, bugün Fr.Grgo Martić’in meydanı olan meydanda düştü.. Yer başlangıçta Şehir Pazarı için tasarlanmıştı. Eski profesör yazın ve sonbaharın başlarında uzun süre ağır hasta olduğu için Vancaš kendisine ve ambiyansa uygun bir eskiz yaptı. Böylece, daha sonra Schmidt’e sunulan bir taslak hazırlandı ve ikincisi, kulelerdeki çatıların önemli ölçüde alçaltılması dışında, bunu onayladı. Vancaš’ın “Večernja pošta” daki makalesinde hatırladığı gibi , ” Sadece ‘göz alıcı bir görünümün’ bir masa kilisesine yakışmadığını fark etti ve bana her şeyi bir taş çakılda yapmamı tavsiye etti, çünkü bir kilisenin kaderi sonsuza kadar.

Orijinal plana göre, ana portal kulelerin arasına sıkıştırılacaktı, böylece lobi koro ile birlikte ilk transeptin ortasına kadar genişletildi. Vaftizhaneye ve koroya girişler yan koridorlardandı. Batı kulesinin yanında bir yan giriş planlanmış ve bugün olduğundan çok daha küçük olan minber üçüncü sütuna yaslanmıştı. Kutsal alan daha kısaydı ve kutsallık daha dardı. Hazine, yan koridorun genişliğini aşmadı. Bu projenin başka bir kusuru daha vardı: fazla basmakalıptı. Orta Avrupa’nın güney kesimindeki ortalama binaların sınırlarını aşmadı. Bu nedenle Schmidt, kulelerdeki çok yüksek çatıları kısaltmaktan çok daha fazlasını planlıyor.

İnşaat sırasında Stadler, BH Eyalet Hükümeti’nin tapınağı genişletmesine izin vermesi ve bunu başlangıçta planlanandan daha fazla alan gerektiren tören törenleriyle meşrulaştırması için sıkı bir mücadele vermek zorunda kaldı. Daha sonra, başpiskoposlar için mezarın inşası da İl Hükümeti Bina Ofisi ile bir anlaşmazlık konusu oldu, çünkü Vancaš planında bu ayrıntıyı öngörmedi. Kışında 1883 / 1884 yeni kurulan yapılmıştır stüdyodaJosipa pl. Vancaša tüm uygulama planları. Vancaš bağımsız bir girişimci oldu. Katedral, 1.200 kişilik bir alana ve Vancaš’ın tek bir yerde belirttiği gibi, “çıplak taştan” çok basit bir dış cepheye sahip bir bina olarak tasarlandı. Bu planlardan hareketle, Viyanalı girişimci Karl Baron Schwarz’ın en iyi teklif veren olarak başvurduğu inşaat için ihale açıklandı. Böylece Vancaš, 10 Mart 1884’te Saraybosna’ya bağlandı. yıllar içinde kesinlikle yerleşti.

Katedralin yapımı (1884-1889)

Şantiye 19 Ağustos 1884’te girişimciye teslim edildi. yıl ve 25 Ağustos o vakıf kazı katılmadan önce işin başlangıç vakur gerçekleştirdi. Yaldızlı kürekle yere ilk üç kez vuran Dünya’nın başı Ivan Baron Appel oldu, ardından başpiskopos ve onlardan sonra diğerleri hazır bulundu. Bir ay sonra, 23 Eylül 1884’te. komisyon, temellerin oldukça derin, yani doğu kulesinde 5,70 m, batıda 6,00 m, yan neflerde 7,00 m (arazinin eğimi nedeniyle) ve 3 metre derinliğe kadar nefler arasındaki sütunlar için kazıldığını tespit etti. . 20 Kasım’da, saat 9 pozisyonunda mütevazı bir törenle bir köşeye oymalı yazıtlı bir temel taşı yapılmıştır: AD MDCCCLXXXIV 20. XI.

1885 sırasında duvarcılık. Eylül 1886’da çok fazla ilerleme kaydedildi. üç gemiye de indirgenebilir. Mart 1887’de. batı kulesinde çalışmalar yapılıyordu ve nisan ayında orta nefin sıvamasına başlandı. Aynı ay kutsal alanın etrafındaki dış iskele kaldırıldı. İnşaat çalışmaları 9 Kasım 1887’de tamamlandı. Girişimci Schwarz ile sözleşme yapıldığı ölçüde. Yani içerideki duvarlar sadece beyaz badanalıydı ve pencereler düz camla kapatıldı. Binanın tam iki yıl süren büyük bir sanatsal tefrişi işi vardı.

Katedralin dış uzunluğu 41.90 metre, genişliği 21.30 m, kutsal alanda 24.30 metredir. İç uzunluk 37.65 m ve genişlik 18.10 metredir. Cephe, her biri 43,20 metrelik iki kule ile çevrilidir. Çatıları, altta uzanan basit keskin piramitler şeklindedir. Yan nefleri güneye doğru kuşatırlar, orta nef ise tüm genişliğiyle cepheye doğru çıkıntı yapar. Çatı seviyesindeki cephenin yüksek ızgarası beş kemerli girintiye sahiptir: kumtaşı çerçevelerde dört kör ve bir açık . Altında büyük bir kör kemer ve içinde sekiz yapraklı bir rozet, iki dizi Gotik unsurdan türetilmiştir. Bunun altında, portal profilli kapı pervazına erken Gotik sütünü tarafından kuşatılır ve beşik bir olan kabartma tasvir St. Trinity . Portalın üst kısmında, kısmen rozetin önünde , Margaret taşından Viyana’da yapılan girişimci Schwarz’ın kişisel bir hediyesi olan İsa’nın Kalbi heykeli var . Viyanalı heykeltıraş A. Hausmann’ın eseridir. Kulak zarı kabartması AM Seitz tarafından yapılan bir tasarıma göre yapılmıştır; Zagreb Katedrali’nin heykeltıraşlarından Dragan Morale tarafından modellendi ve Ivan Novotny tarafından taşa aktarıldı. Batı kulesinin zemin katında vaftizhane, doğu kulesinde ise koroya ve çanlara çıkış için bir merdiven bulunmaktadır. Bu kapının üstündeki kemerde taştan bir kronogram yazılıdır:

Vikisöz”Papa LEON XIII İÇİN, KRAL VE KRAL FRANCIS JOSEPH I İÇİN, BAKAN BENJ İÇİN. PL. KALLAYA, ÜLKE BÖLÜMLERİ İÇİN IV. BARON APPELL, ARCHBISHOP Dr. STADLER İÇİN BU KİLİSE HENÜZ MİMAR TARAFINDAN İNŞA EDİLMİŞTİR. PL. VANCAŠUU, 14 EYLÜL 1889 ADANMIŞ “

Girişin karşısındaki vaftizhanede bir aedicule ve beyaz mermerden yapılmış bir vaftiz fonu vardır. Bu tesisler Vancaš’ın tasarımına göre inşa edilecektir. Aedicule’nin yüksek Gotik üçgeni, kırmızı mermerden iki sütun taşır ve tepesinde Vaftizci Yahya’nın bir heykeli bulunur.

Katedral, Vancaš’ın Dijon’daki Notre Dame kilisesini takip ettiği erken Gotik tarzda inşa edildi. Vancaš, rol modelinin seçimiyle bilinçli olarak erken Burgundy Gotik döneminin en çarpıcı anıtına gitti. Saraybosna’nın mütevazı koşulları için bazı unsurlarını değiştirdiğinde gerçek bir oran duygusuna sahipti. O muhafaza şeklini sığınak, ancak dönüştürülmüş çıkıntı transepts iki iki-katlı olan, eklerin: sacristy bir ile hazine, hem Mabet’in birinci katta yer almaktadır. Dijon’daki yan neflerin yarım daire şeklindeki uçlarını, kutsal alan ile transept arasındaki köşeye sıkıştırılmış, kule kuleleri olarak, ana neften uzakta ve ekin kuzey duvarına yaslanmış olarak kullandı. Yerine üçüz kemerDion kilisesinin nefine, kilise babalarının resimlerini yerleştirdiği dairesel açıklıklar yerleştirdi. O transfer rozet cephe transeptli dan. Bu modifikasyonlar ile binayı tamamen yeni bir ortamda ve yeni bir fonksiyonla ihtiyaçlara uyarladı. Saraybosna Katedrali aslında Dijon kilisesinin sadece alt, zemin yarısıdır.

Vancaš’ın her iki rol modeli, bina için Dijon ve kuleler için Prag , zaman ve mekan açısından çok uzak olmalarına rağmen Saraybosna’da tamamen uzlaşmış görünüyor. Notre Dame 1240’ta tamamlandı ve Tynska Kilisesi kulelerini 1458 – 1463’te aldı . Yıllar, yani Gotik olduğu zaman zaten hayatta kalan bir tarzdı. Tyn Kilisesi’nin kulelerinin sağlam yapısı arkaik, neredeyse Romanesk gibi görünmektedir, bu nedenle Saraybosna’daki kuleler, bir bütün olarak Katedral’in erken Gotik alışkanlığından farklı değildir. Dış yüzün yanlarında orta nef, yan tarafları hafifçe sarkar. Taslağı geliştirirken Vancaš, ana ve yan nefler için hepsi aynı eğime sahip basit bir çatıya karar verdi. Böylece bazilika tipi obergaden’den mahrum kaldı ve nef, gerçek Gotik genişlik ve yükseklik oranı için çok düşüktü. Obergaden üzerindeki pencereler yerine, yan neflerin tavan arası seviyesinde sadece yuvarlak açıklıklar bırakıyor. Bu nedenle, ana nefi doğrudan aydınlatmak için cepheye bir rozet ve kutsal alana beş pencere yerleştirilmiştir. Ancak yan koridorlardaki pencereler de iç mekana çok fazla ışık veriyor.

Çatı, basit bir kunduz tipi kiremitle kaplıydı. Bir kısmı batırılmış zift, böylece çok katmanlı, romboid motifler edildi kuleleri ve neften elde. Tüm binanın kat planında haç şeklini veren yan neflerin genişliği boyunca kutsallık ve hazine odalarını boyutlandırdı, ancak bu iç hacme yansımadı. Bu müştemilatların her ikisi de iki katlıdır ve üst kattaki odaya özel kulelerde bulunan sarmal bir merdivenle dışarıdan erişilebilir. Sırtın kuzey ucunda kutsal adı verilen metal bir taret var33 metre yüksekliğe ulaşır. Batı tarafındaki kutsal oda girişinde, ön taraftakinden elbette daha küçük, ancak zengin profilli, süslü bir kapı vardır. Onun içinde timpana bir olan rölyef Pieta iki ile melekler. Tasarımlar AM Seitz tarafından yapıldı, Morak tarafından modellendi ve Novotny tarafından taşa oyuldu. Yapının kuzey ucu beşgen olup, beş uzun penceresi vardır. Köşelerin her biri güçlü destekler, payandalarla güçlendirilmiştir. Temeller, Dariva’dan gelen masif beyaz kireçtaşı ile iç taban seviyesine kadar dizilmiştir; duvarlar kireçtaşından yapılmış kırmızı çizgili hardal rengi, aslen Saraybosna’nın dış mahallelerinden ve elbette kornişler, destekler, köşeler ve pencere çerçeveleri ve portallar Visoko civarında kum taşından yapılmıştır. Zemin, Vancaš’ın tasarımına göre düzenlenmiş kahverengi, kırmızı ve siyah olmak üzere üç sıcak renkte Wienerberg seramik karolarla döşenmiştir. 1987 tadilatı sırasında. Yıllar sonra kalorifer tesisatlarının zemine serilmesi ve fayansların büyük bir çabayla aynı sırayla tekrar döşenmesi. Ana nefteki tonoz 13.50 m, yan taraftaki tonoz 8,50 m’dir.

KAYNAK: VİKİPEDİ, ÖZGÜR ANSİKLOPEDİ

FOTOĞRAFLAR 2011 YILINDA ÇEKİLMİŞTİR