KURTULUŞ YOLU ANITI – SELÇUK / İZMİR

İzmir Selçuk Tren istasyon (Cumhuriyet) meydanında heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından yapılan “Kurtuluş Yolu Anıtı” her yıl 26 Ağusto’ta güneşle buluştuğu anda Atatürk siluetine dönüşüyor. Mehmet Aksoy, dünyada eşine az rastlanan bu heykeli yapmak için tam 3 yıl gözlem yaptı. Gözlemlerinin ardından, güneşin izdüşümlerini hesapladı. Ve saatler 12:30’u gösterdiğinde, Atatürk güneşle bir kez daha dünyaya geldi. Aksoy’un 26 Ağustos’u tercih etmesinin nedeni de, Büyük Taarruzun başladığı tarihe denk gelmesidir.

Heykeltıraş Mehmet Aksoy; “Burada Kurtuluş savaşlarının ayak izlerini takiben bir tarih kanalına giriyorsunuz. Bu tarih kanalında Kurtuluş Savaşlarının başlangıcından sonuna kadar olan o ruhu izliyorsunuz. Orada emekleyen bir çocuğun başkaldırışı gibi bir savaş bu. Oradaki durumları açıklayan birçok rölyefler var. Bunlar sanki kaya içine oyulmuş rölyefler gibi varlık ve yokluk arasındaki konuyu anlatıyor. En sonunda da bir ananın çocuğunu askere göndermesi meselesi var. Aslında burada Atatürk’ü hiçbir yerde göremiyorsunuz. Bu anıt aynı zamanda bütünü yerden çıkan bağımsızlık için yukarıya fırlayan bayrak gibi görünüyor. Ayrıca Nazım Hikmet’in Kuva-i Milliye Destanı bayrağın arka yüzünde yer almaktadır. Ön kısımda bulunan platformda ise 26 Ağustos saat 12:30’da Atatürk’ün gölgesi düşer. Yani her gün saat 12:30’da Atatürk’ün gölgesi görünür ama 26 Ağustos günü aynı saatte daha net görebilirsiniz. Her yıl aynı tarih ve saatte bunu görmek mümkün. Bununla 26 Ağustos yani Büyük Taarruz Gününü vurgulamaya çalıştık. Burada Atatürk’ün Cumhuriyet’e damgasını bastığını anlatmaya çalışıyoruz. Bu anıt Atatürk saati gibi de görülebilir, yani dünya yerinde durduğu sürece bu gölge buraya düşecektir ve Atatürk’ün Cumhuriyeti böylece yaşayacaktır diye düşünüyorum” dedi.

Kaynak: SelçukHaberleri.com