BUCA BELEDİYESİ ATATÜRK RÖLYEFİ – YEŞİLDERE – İZMİR

Buca İlçesi’ne bağlı Çaldıran Mahallesin’ de Yeşildere Çevre Yoluna bakan kayalıklar üzerine Püskürtme beton tekniğiyle yapılmış olan Atatürk Rölyefi 40 metre yüksekliğindedir. Bilim ve sanat dünyasının ortak çalışması, Atatürk Rölyefi’nin en büyük özelliği olarak göze çarpmaktadır. Değişik branşlarda 15 mühendisin görev aldığı projeye, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi katkı vermiştir. Sistemin konstrüksiyonun da 300-350 ton çelik profil kullanılmıştır. Gerek rölyef, gerekse yapay kayaların ana taşıyıcısı olan bu sistemin üzerine, hasır çelik ve rabiz teli monte edilerek oluşturulmuştur. Aşağıdan yukarıya doğru yapılmış olan rölyef etrafına doğal kaya görünümü verilmiştir. İzmir Buca Belediyesi tarafından çevre yolunda dev bir Atatürk Maskı yapıldı ve (28 Ağustos 2009) itibarıyla Yeşildere Çevre Yolu üzerindeki üstgeçit yanında düzenlenen açılış töreniyle ve ses ve ışık gösterileri ile açıldı.
İnşaatında 450 tondan fazla çelik taşıyıcı kullanılan mask, 3 kat püskürtme beton atılarak tamamlandı. Heykeltıraş Harun Atalayman’ın yaptığı mask çalışmalarında Dokuz Eylül Üniversitesi olmak üzere farklı üniversitelerden danışmanlık hizmeti alındı.
Çaldıran Mahallesi taş ocakları mevkiinde kayaların şekline uygun yaklaşık 40 m. yüksekliğinde 3 boyutlu olarak konuşlandırılmıştır. Atatürk Maskının kaya zemin üzerine işlenmesi işinin teknik danışmanlığını; Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi Jeoloji, Jeofizik ve İnşaat Bölümü hocaları yapmakta olup, fizibilite ve projelendirme çalışmaları, tahmini olarak 50 ton çelik hasır, 500 m3 püskürtme beton ve 300 ton çelik konstrüksiyon kullanıldı. Tepe civarında çevre düzenleme çalışmaları yapılarak , alan gece gündüz aydınlatılacaktır. Bu rölyef çalışmasıyla ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ün adına yakışır bir eser yaratmakla birlikte kentimizin tanıtımına olanak sağlayan bir proje kazandırılmış olacaktır.
Genel sıralamada Brezilya nın 32 metre yüksekliğindeki ünlü Reedemer Heykelinin (İsa Heykeli) önüne geçerek Dünyanın en yüksek on heykeli arasına girecektir.