RAHİBELER EVİ – BUCA / İZMİR

Kapuçin Okulu’na bağlı olarak rahibelerin kullandığı evdir.

Net olarak yapım yılı bilinmese de Rahibe Evi, Buca’nın en eski mahallesi olan Dumlupınar Mahallesi’nin 79. sokak ile 88. sokağın kesiştiği köşe konumunda yer alıyor. Kapuçin Manastırı tarafından tahmini olarak 1850’li yılların başında inşa ettirildiği düşünülen Buca Rahibe Evi, eğitim veren rahibelerin konut olarak kullanılması için düşünülmüş.

16. yüzyıl başlarında İtalya’nın Marche bölgesinden Katolik mezhebinden biraz daha farklı bir ibadet yolu seçen kesişlerin oluşturduğu bir tarikat olan Kapusenlerin, Anadolu’ya dolayısıyla en çok Levanten ailelin yaşadığı şehirlerden biri olan İzmir’e ulaşmaları 19. yüzyıl ortalarını bulmuştu. Kapusenlerin Anadolu’da amaçlarını gerçekleştirmek için bulundukları ilk icraat İstanbul’da bir kız yetiştirme yurdu ve Buca Papaz Okulu.

Buca’da bir Papaz Okulu açılması ile beraber rahibe okulunun da açılması artık bir gereklilik olarak görülüyordu. Çok da uzun bi süre geçmeden Buca Katolik Rahibe Okulunu açıyorlar ve bunun neticesinde rahibelerin konaklaması için Buca Rahibe Evi inşa ettiriliyor. Kapusenler ya da diğer adıyla Kapuçinlere bağlı olarak eğitim görüp buna bağlı olarak Kapuçinliğin değerleriyle eğitim veren rahibiler konut olarak 1850’li yıllardan itibaren Buca Rahibe Evi’ni kullandı.

Sadece Kapuçin Manastırı rahibelerin hizmetinde olan Buca Rahibe Evi, zemin üzeri tek kattan ve yatay bir mimariden oluşuyor. Genel Buca Ev’leri, Levanten evleri veyahut dini yapılardan mimari olarak farklılık gösteren Buca Rahibe Evi günümüzde hala ayakta ve özel konut olarak kullanılıyor.

Kaynak: bucayikesfet