HASAN ŞAR EVİ – ESKİHİSAR –( STROTONİKEA)- YATAĞAN – MUĞLA

Muğla’nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti’nde, geçmişte kazı evi ve müze deposu olarak kullanılan yaklaşık 100 yıllık Hasan Şar Evi, Muğla Valiliği tarafından restore edildi. Stratonikea antik kentinin kazı başkanlığını yapan Prof. Dr. Bilal Söğüt, Muğla Valisi Amir Çiçek ile birlikte onarımı tamamlanan tarihi evin açılışını gerçekleştirdi.

Restore edilerek ziyarete açılan evle ilgili açıklamalar yapan Söğüt, 3 bin yıllık kentte, 19. yüzyılda ağa evi olarak kullanılan, bugün ise kazı evi ve müze deposu olarak hizmet veren tarihi yapının restorasyon çalışmasıyla eski ihtişamına kavuştuğunu söyledi. Tarihi yapının antik kentte çıkarılan eserlerin sergileneceği müze olarak kullanılacağını belirten Söğüt, Hasan Şar Evi’nin ileriki günlerde açılışının yapılacağını bildirdi.

Tarihsel değerinin folklordaki yerine de değinen Prof. Dr. Söğüt, Hasan Şar’ın Eskihisar köyünde yaşayan Murat Ağa’nın kızı Zahide Hanım ile zorlu bir süreçten sonra evlendiğini ve bu olayın “Zahide Hanım” adlı türküye konu olduğunu da hatırlattı.

Kaynak: Anadolu Ajansı