İZMİR MÜFTÜSÜ RAHMETULLAH EFENDİ EVİ – İZMİR

Mustafa Kemal Atatürk ile Latife Hanım’ın nikahını kıyan İzmir’in eski müftüsü Rahmetullah Efendi’nin 93 yıl önce yaşadığı İzmir’in Konak İlçesi Hatuniye Mahallesi’nde 943 numaralı sokakta bulunan tarihi evi yıkılmak üzere.
Sadece Mustafa Kemal Atatürk ile Latife Hanım’ın nikahını kıyan müftü olarak değil aynı zamanda Yunan işgaline karşı mücadele veren, mitinglerde yaptığı konuşmalarda İzmir ve çevresinde etkili olan milli mücadeleye ruh veren biri olarak bilinen Rahmetullah Efendi’nin Basmane Hatuniye cami arka sokağında 93 yıl önce yaşadığı tarihi eve sahip çıkmamız gerekiyor.
İzmir valisinin Yunan işgaline karşı direnilmemesi telkinine şiddetle karşı çıkan İzmir Müftüsü Rahmetullah Efendi, ile Tire Müftüsü Sunullah Efendi. gönüllülerden oluşan ve Demiralay diye adlandırdığı birliklerin kurucusudur. Yunan işgaline karşı mücadele veren, mitinglerde yaptığı konuşmalarda İzmir ve çevresinde etkili olan milli mücadeleye ruh veren biri olarak bilinen Müftü Rahmetullah Efendi’ Atatürk’ün en güvendiği din adamların başında gelmektedir. Ayrıca İzmir’de Atatürk’ün Latife Hanımla nikahını kıyan kişi olması nedeniyle de önem taşır.