Köprüler

TEKKE BOĞAZI KÖPRÜSÜ – BERGAMA / İZMİR

İzmir ili Bergama ilçesinde, Bergama (Selinus) Çayı üzerindeki bu köprünün kitabesi günümüze gelememiştir. Yapı üslubundan Roma devri köprüsü üzerine XIV. yüzyılda, Osmanlı döneminde yapıldığı sanılmaktadır. Değişik dönemlerde yapılan onarımlarla özelliğini büyük ölçüde yitirmiştir.
İnşa malzemesi olarak kesme, kaba yonu ve moloz taş kullanılmıştır. Dik köprü grubuna girer, kemerler kesme taş ile, kemer araları ve tonoz dolguları moloz taş ile örülmüştür. Köprü ortada, oldukça büyük yuvarlak kemerli göz ile doğu tarafında iki, batı tarafında bir küçük yuvarlak kemerli gözden oluşmaktadır. Menba tarafındaki  mahmuzlar  suyun akış gücünü kırmak için yapılmışlardır. Köprü yaklaşık 50 m uzunluğundadır, tabya 3.10 cm, büyük kemerin kilit taşı üzerindeki korkuluk başlangıcından nehir yatağına yüksekliği 7.15 cmdir. Karşıdan gelen vasıtayı beklemek için köprünün Akropol tarafındaki başında daha geniş yer meydana getirilmiştir. Ayrıca Bergama (Selinus) Çayı’nı ikiye bölen köprünün iki tarafına taşkınları önlemek amacı ile duvar örülmüştür.

Kaynak: Bergama Belediyesi