ZOR ALİ ÇEŞMESİ – DÖĞER / AFYONKARAHİSAR

Guatr rahatsızlığını iyileştiren çeşme Döğer’de Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesine bağlı Döğer kasabasında, Frig vadisi yol güzergâhı üzerinde Döğer’in çıkışında sağda bulunan çeşme şifa dağıtıyor.

Kabayonu, moloz taş ve devşirme malzeme kullanılarak yapılan dikdörtgen planlı bir çeşmedir. Alanlı yolu üzerinde ve batı-doğu doğrultusunda yola dik konumdadır.

Çeşmenin cephe ve kütlesi incelendiğinde; Çeşme en üst çizgisi dışa doğru kademelenen bir profile sahiptir. Ön cephenin iki köşesi Bizans dönemine ait olabileceği düşünülen plaster ile vurgulanmıştır. Ön cephe, yarım kemerli, derinliği fazla olmayan bir panoya sahiptir. Bu pano, üstte kitabeyi, orta bölümünde tas/bardak konulabilecek küçük bir nişi içerir. Bu üç adet oluktan oluşmaktadır. Köşelerinden kırılmaya uğramış bir yalağı vardır. Bunun dışında kütleye sonradan eklendiği düşünülen hayvan yalağı bulunmaktadır.

Özellikle yalak kısmında kopan parçalar ve sıva çatlakları görülmektedir. Çeşme arkasındaki taşlar özensizdir ve çeşmenin kütle etkisi bozmaktadır. Eksikliklerin tamamlanması ve taşlardan arındırılması yoluyla çeşme ihya edilebilir.

Bu çeşmenin üzerindeki kitabede aynen şöyle yazmaktadır;

“Bena hazel-ayn-ül-latif İbrahim Ağa bin Hüseyin Ağa. Fi- sene selâse ve tis’ine ve mie elf. Min Hicreti-men lehül-izz-ü veş-şeref. 1193” (M.1779)

Anlamı ise;

Döğer’in Zenginlerinden Hüseyin Oğlu İbrahim Tarafından M.S 1779’da Yaptırıldığı Söylenmektedir.

Çok sayıda vatandaşın değişik illerden buraya gelerek bu çeşmenin suyundan alarak, guatr rahatsızlığı bulunan, eşine, dostuna veya kendisine şifa amaçlı alıyor. Çeşmenin guatr rahatsızlığına iyi geldiğini söyleyen ve şifa bulan çok sayıda vatandaş bu çeşmeden su alıyor. Konu ile ilgili olarak Döğer belediye Başkanı Mehmet Demirel, çeşme ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı. “Bu çeşmenin tarihi çok eskilere dayanıyor, bizler bile bu çeşmenin tarihini inanın bilemiyoruz. Ama bu çeşmenin suyu için Türkiye’nin çeşitli illerinden buralara çok sayıda vatandaş geliyor. Bu çeşmenin guatr hastalığına iyi geldiği yıllardan beri biliniyor. Bizler Allah nasip ederse bu çeşmenin suyundan alıp gerekli mercilere analizini yaptıracağız ve bu analizlerin sonucunu da bu çeşmemizin uygun bir yerine asacağız belki bu su guatr rahatsızlığının dışında daha değişik hastalıklara da iyi geliyor olabilir o nedenle bu bizim için önemli bu çeşmenin üç tane kurnası var. Bu su ne eksiliyor ne de çoğalıyor ben kendimi bildim bileli bu şekilde bu çeşme insanlara hizmet veriyor.

KAYNAK: DÖĞER PORTALI