BÜĞDÜZ KÖYÜ CAMİ ÇEŞMESİ – ALPU / ESKİŞEHİR

Alpu’ya bağlı Büğdüz Köyü Camii, tarihi değeri olan ve önemli özelliklere sahip olan yapılardan biridir. Selçuklu eserleri arasındaki caminin Kitabesi olmadığından inşa tarihi bilinmemektedir. Köy halkının ifadesine göre 1235 yılında inşa edilmiştir.

Köy meydanında yapılmış olan cami bahçe içerisinde yer almaktadır. Kârgir olarak inşa edilmiş caminin duvarları içte ve dışta sıvalı ve boyalıdır.  Caminin avlusuna batıdan ve güney cephesinin batı tarafından olmak üzere iki farklı kapı ile girilebilmektedir.

Batı cephesindeki kapının hemen yanında bir çeşme bulunmaktadır. Çeşmenin yapısına bakıldığında oldukça eski tarihi bir çeşme olduğu görülmektedir.  Çeşme tek kurnalı olarak yapılmış ancak suyu akmamaktadır. Çeşmenin üzerinde zorlukla okunabilen1011 tarihi görülmektedir.  Ama bu tarih neyi ifade eder bilinmiyor. Çeşmenin kitabesi var ama üzeri boyandığı için okunmuyor. Hatta kitabe olduğu bile anlaşılmıyor. Çeşme kaderine terk edilmiş yok olmayı bekliyor.