BUĞDAY DEDE ZAVİYE – MESCİDİ – TİRE / İZMİR

Tire de adını fetih süreci emirlerinden BUĞDAY BEY’den alan zaviye kentin ilk süreç kurumlarındandır. Adıyla anılan bir tepede yer almaktadır. Kente oldukça yakın konumda bulunmasına rağmen, 16. Yy. Osmanlı Tapu tahrir defterlerinde Tire köyü olarak geçmektedir. Buğdaylı, giderek merkezle bütünleşmiş ve kentin semti haline gelmiştir.
Öncül emirlerden olan Buğday Bey, halk bilgilerine göre Tire’nin fethinde Sasa Bey ile birlikte hareket etmiş ve yaralanmıştır. Aydınoğulları döneminde eşi Buğday Hatun tarafında Tire’nin güney kesiminde bir tepe üzerinde kurduğu zaviye, daha çok Buğday Dede zaviye olarak anılmaktadır. Dede Tahtacı toplumunun ünlü lideridir. Zaviye geçirdiği onarımlarıyla özelliğini yitirmiştir. Daha sonraları Çatılı mescide dönüştürülmüş ve bu gün mescit olarak işlevini sürdürmektedir.