AYDINOĞLU İSA BEY BÜYÜKKALE ZAVİYESİ – TİRE / İZMİR

Tirenin batı kırsalında yer ala Büyükkale Aydınoğulları sürecinden itibaren Tire merkez kazası olarak varlığını sürdürmüştür. Büyükkale, İsa Bey’in Beylik lideri olması ile külliye hizmetlerine kavuşmuştur. İsa bey ‘in M /1380 ( H/782) tarihinde Zaviye (Mescid), ve Çeşmesi şu an yıkılmak üzeredir.
Mescit, köyün güney batısında yer almakta olup, 10,90 m. X 7,60 m. ölçülerinde dikdörtgen plana sahiptir. Oldukça büyük pencerelere sahip olan mescit önemli değişiklere uğramış ve özgünlüğünü yitirmiş bir haldedir. Mescidin kuzeye açılan bir bahçesi vardır. Mescidin bahçesinde şu an fonksiyonunu kaybeden çeşmesi, kitabesinin sülüs yazısının ve devşirme lahit yalağı ile dikkat çeker. Zaviyenin Tire Yeniceköy’deki hamamı gelir getiren vakıflarından biridir.
Halk arasında mescit “ Eski Cami “ olarak bilinmektedir. Köyde yeni bir cami inşasıyla önemini yitiren mescit yalnızlığa terk edilmiştir.
Kaynak : A. Munis Armağan