HUYSUZLAR TÜRBESİ – İZNİK – BURSA

İstanbul Kapı’ya giden Atatürk Caddesi’nin yol kenarındadır. Batı ve kuzeyi yapılarla sınırlıdır. Kuzey- güney uzunluğu 5.40 , doğu-batı uzunluğu 4,20 m. dir. 1,65 m. yüksekliğinde, 0,20 m. kalınlığında 5 dizi briketle Örülmüş duvarları beyaz kireçle badanalanmıştır. Yol seviyesinden aşağıda 0,83 m. genişliğinde üç basamakla inilmektedir. Zeminde doğu-batı uzantılı 3 adet sanduka yer almaktadır. Herhangi bir kitabe bulunmamaktadır. Güneydeki 1. sanduka 0.60 m. kuzeyde olup 2.30 m. uzunluğu da 0.90 m. enindedir. Kesme konglomera taşlar ile örülmüş 0,40 m. yüksekliğinde kesme taşlarla oluşturulmuş duvarla çevrili iken sonradan sanduka şeklinde kapaklarla örtülerek 0,80 m. yüksekliğe ulaşmıştır. Beyaz kireç ile badanalıdır. Batıdaki duvarın yüksekliği 1,70 m. olup, ilave edilen dört sıra biriket ile 2,30 m. ye çıkartılmıştır. Halk arasında devrinin çocuk doktoru olarak bilinen bir şahsın öldükten sonra buraya gömüldüğü onun içindir ki huysuz olan çocukların buraya getirilerek huysuzluklarını bıraktığının inancı vardır.