Saat Kuleleri

KASTAMONU SAAT KULESİ – KASTAMONU

İstanbul’dan Kastamonu‘ya gönderilen Saat Kulesi, 129 yıldır şehrin tarihine tanıklık ediyor.

Abdurrahman Paşa tarafından 1885 yılında yaptırılan Saat Kulesi, 129 yıldır zamana tanıklık ediyor. II. Abdülhamid tarafından İstanbul’dan Kastamonu’ya gönderilen Saat Kulesi, şehre gelen turistlerden ve ziyaretçilerden ilgi görüyor.

Kastamonu Hükümet Konağı’nın arkasında, Sarayüstü Tepesi’nde yer alan yapı, şehrin en önemli simgelerinden biridir. 1885 yılında, Vali Abdurrahman Paşa tarafından yaptırılmış olan yapının, halk arasında sürgün bir saat olduğuna dair yaşayan bir efsanesi bulunmaktadır. Efsaneye göre, İstanbul Sarayburnu’nda bulunan saatin zamansız çalan çanı, padişahın hamile cariyelerinden birinin çocuğunu düşürmesine sebep olur. Bu nedenle saat kulesi Kastamonu’ya sürgün edilir.

129 yıllık saat kulesi ile ilgili çeşitli rivayetler var. Rivayete göre; II. Abdülhamid zamanında saat İstanbul’da Sarayburnu’nda bulunurken yanlış gitmesi ve zamansız çalması sarayı kızdırmış, saray tarafından cezalandırılarak Kastamonu’ya sürgün edilmiştir. Bir başka rivayete göre; dönemin padişahının hareminde bulunan gözde bir cariyesinin Sarayburnu’ndaki bu saatin vurma sesi nedeni ile karnındaki çocuğunu düşürmesi sonucu, padişah tarafından Saat Kulesi Kastamonu’ya sürgün edilmiştir.

Kaynak: Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. Kastamonu Rehberi.