PENETTİ KÖŞKÜ – KARŞIYAKA / İZMİR

Karşıyaka Cemal Gürsel Caddesi No: 338 dedir.
Köşk Karşıyaka’da ikamet eden İtalyan Penetti ailesinin adına Armando Penetti tarafından 1930larda yaptırılmıştır. Köşk yaptırılırken İtalya’dan da malzeme getirtilmiş olup Venedik’teki bir saray örnek alınmış ve o saraya sadık kalınarak yapılmıştır. Aile zamanında makine ve makine malzemeleri ticareti ile uğraşmış ayrıca tuğla işinde de bulunmuştur ve hala İzmir’de yaşamaya devam etmektedirler. Penetti Köşkü şu an bir anaokulu olarak işlev görmektedir.
Yapının ana girişi, kuzey yönünde yuvarlak bir niş içerisine alınan iki kanatlı demir bir kapı ile sağlanmaktadır. Kapının hemen üzerinde cepheden çıkıntı şeklinde yuvarlak kemerli bir bölüm içerisinde iki adet gül penceresi bulunmaktadır. Doğu- batı yönünde uzanan bölümlerde dar ve yüksek tutulmuş pencere ve kapı açıklıkları bulunmaktadır. Saçak altı kısımları ahşap malzeme ile kaplanmış olup, yine ahşap konsunlar ile taşınmaktadır. Kanatlı kısmın kuzeyinde, bir balkon açıklığı yer almaktadır. Ahşap malzemeden yapılmış bir kamelyası da bulunmaktadır. Giriş kapısının üzerinde, kule şeklinde tasarlanan seyirlik bir kısım bulunmaktadır.
KAYNAK: İzmir Taşınmaz Kültür varlıkları Envanteri