NASREDDİN HOCA’NIN EVİ – SİVRİHİSAR – ESKİŞEHİR

13. yy.da yaşayan eğitimci, din adamı, hukukçu Nasreddin Hoca; 1208 yılında Sivrihisar’ın Hortu (Nasreddin Hoca Beldesinde) köyünde doğdu.

Nasreddin Hoca’nın evi; zemin ve üzeri tek kat adi kâgir olarak inşa edilmiş, iç avlulu evlerden oluşmuştur. Evler bitişik nizam şeklinde olup çatısı masif tomruk üstü hasırla örtülmüştür.

Sivrihisar, Nasreddin Hoca’nın hem doğumuna hem de ölümüne tanıklık eden topraklar olması bakımından önemlidir. Babasının ölümünden sonra yerine geçerek köy imamlığı yaptı. Konya’da eğitim, Sivrihisar’da kadılık yaptığı bilinmektedir.

Sivrihisar’da Hoca’mızın Eskişehir’le bağını gösteren evinin dışında, son yapılan kazılarda mezarı da bulunmuştur.

Her yıl 3-10 Haziran arası Nasreddin Hoca Şenlikleri düzenlenmektedir.

Nasrettin Hoca Mahallesi, Eskişehir’e 115km uzaklıktadır. Sivrihisar Belediyesine 19km uzaklıktadır. Eskişehir-Ankara Karayoluna 8 km uzaklıktadır.

KAYNAK: ESKİŞEHİR KÜLTÜR PORTALI