MARCEL BALLADUR EVİ – BUCA / İZMİR

Sahipleri: Balladur (Ermeni)

Yapım: 1800’lerin sonu?

Günümüzde: Yıkıldı, sadece yola bakan dış duvarı duruyor

Buca’nın Erdem Caddesi üzerinde, Hacılar ve Nicola Allotti evi arasında kalan bu evin ilk sahiplerinin Balladur ailesi olduğu tahmin edilmekle beraber, sakızlı Rumların yoğun olduğu bir bölge olduğundan dolayı, ilk sahiplerinin Rum bir aile olma ihtimali yüksektir.

Balladur ailesi Fransız ve Levanten bir aile olarak bilinse de ataları Nahcivan’dan Anadolu’ya göç etmiş olan Ermeni bir ailedir.

1800’lerin sonunda yapıldığı tahmin edilen ev, Balladur ailesine aittir.1993-1995 senesinde Fransa Başbakanı Édouard Balladur bu evde doğmuştur. Daha sonraları ev Bursa Pazarı olarak kullanılmıştır. 1998 senesinde ise bina yıkılmıştır.

Antuan Karakulak da, söyleşisi sırasında ev ve Balladur ailesi hakkında bazı bilgiler vermiştir. Karakulak’a göre, sonradan Fransa Başbakanı olacak olan Edouard Balladur, askerliğini yapmak için 16-17 yaşlarında Fransa’ya gider ve bir daha dönmez. Balladur ailesi Avusturya ve Fransa’ya göç eder. Evi ise 125.000 liraya Afyonlu Türk bir aileye satarlar. Türk aile yıllarca ‘Bursa Pazarı’ isimli bir market işlettikten sonra burayı kiraya verirler.

Marcel Balladur Evi, 1999’da yanındaki Hacılar Evi ile birlikte şüpheli bir yangın geçirir. Sonrasında iyice çökerek harabe haline döner. Günümüzde sadece dış duvarı ayaktadır.

Alıntı: Atalarımızın Toprakları.