HAHAMBAŞILI (KONSİLYO) – KEMERALTI – İZMİR

Behor Yomtov Danon (Bohoraçi Danon) Viyana’da yaşayan Albert de Rothschild’ten aldığı bağışla bu binayı 1840 yılında yaptırmıştır. Hahambaşılık, cemaatin idari ve resmi işlerinin yanı sıra hahamlara ve ailelerine yardım amacıyla kurulmuştu. 1997 yılında boşaltılana kadar Musevi Cemaati’nin tüm resmi işleri burada yapılırdı. Bugün harap durumda olan bu yapı oldukça güzel ve büyük bir bahçe içerisinde yer almaktadır. Günümüzde kullanılmayan bu yapının içinde eskiden büyük bir kitaplığın olduğu bilinmektedir. Bu yapının dış kapısı, ilk yapıldığı dönemdeki orjinal haliyle günümüze ulaşmıştır. Mezarlıkbaşı Caddesi’nden inilen eski adıyla Hahambaşı (Yıkık Minare?) Sokak’ta Bet ilel Sinagogu’na yakın 920 ve 922 sokakların kesiştiği yerde bulunmaktadır.
KAYNAK: (Hakan Kazım Taşkıran’ın Kemeraltı’nın İzmir’i adlı kitabından alıntıdır)
FOTOĞRAFLAR: Sayın Volkan Erdem’den alıntıdır.