KADILAR YOKUŞU – ÜNYE – ORDU

Kadılar Yokuşu, Ordu ili Ünye ilçesinde tarihi sokak. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ünye’de çok sayıda ünlü kadı yetişmiştir. Çoğunluğunu kadıların oluşturduğu bu sokağa Kadılar Yokuşu denilmiştir. Sokak şehir merkezinde olup, kıyıya dik olarak iner ve Cumhuriyet Meydanı’na bağlanmaktadır

Ünye Osmanlı döneminde birçok kadı yetiştirmiştir. Zamanın kadıları ve kendilerinden sonra gelenler bu yokuşta konaklar yaptırarak oturmuşlar burası bir kadılar mahallesi haline gelmiştir. Taş işçiliğinin en güzel örneklerinin işlendiği giriş kapıları ve eski Ünye Evleri bir müze sokak gibidir. Sokakta en iyi korunarak günümüze ulaşan konak Osmanlı Dönemi son kadılarından olan Hilmi Kadı’nın evidir. Kadılar Yokuşu sadece kadıların ikamet yeri değil aynı zamanda dönemin siyasetçi ve edabiyatçıya da misafirlik etmiştir.

Tipik Karadeniz mimarisinin en güzel örnekleri eski Ünye evleridir. Şehir merkezinde bulunan tarihi evlerden yaklaşık 80 tanesi günümüze kadar ayakta kalabilmiştir.

Fotoğrafların bazıları internetten alınmıştır.

KAYNAK: ÜNYE BELEDİYESİ