İZMİR FRANSIZ HASTANESİ – İZMİR

İzmir de şimdiki yerinde bulunan Fransız Hastanesi, o zamanki adı ile Belle Vue mahallesinde idi. Kuruluşu 18. asrın başlarına kadar giden hastanede bakım ücretliydi. Fransız hükümetince 1791 yılında 40 para olarak belirlenmişti. Gemi subayları ve kaptanları 40 yerine 22 para ödüyorlardı. Tayfalar ise 32 para yerine 25 paraya bakılıyordu.
Adı Alsancak ile özdeşleşmiş Dr. Gündüz Gürsoy, Fransız Hastanesi ile Alsancaklı doktorları şöyle anlatır:
O zamanki Fransız Hastanesi tamamen (soeur)ların kontrolündeydi. Her serviste bir soeur, yani rahibe bulunurdu. Burası İzmir’in en namlı hastanesiydi. Adı Fransız Hastanesi olmasına rağmen bizim zamanımızda hiç Fransız doktor yoktu. Sadece, Fransız ve İtalyan soeurlar vardı. Bunların işi, hastalara bakmak. sonra da ibadetlerini yerine getirmekti.