NAMIK KEMAL LİSESİ – İZMİR

İzmir Namık Kemal Anadolu Lisesi, kısa ismiyle Namık Kemal Lisesi veya Alsancak Namık Kemal Lisesi olarak anılan bir devlet lisesidir.

Rumlara ait Evangeliki Kız Okulu olarak 1922 yılında inşa edilen bina o dönemde “Merkez Kız Mektebi” ya da “Kendrikon Parthenagogion” adlarıyla da anılmıştır. Cumhuriyet’in ilanından sonra 1924-25 ders yılından itibaren İzmir Kız Lisesi olarak kullanılan yapı, adı geçen okulun 1937-38 ders yılı başında Karataş’taki eski Erkek Öğretmen Okulu binasına taşınması üzerine Kültür Müdürlüğü tarafından “Fuar günlerinde pansiyon olarak kullanılması” için Fuar Komitesi emrine verilir. Ancak kısa zaman sonra binanın İzmir Erkek Lisesi’nin ortaokul öğrencileri için şube olarak kullanılmasına karar verilir. 1939 yılı Şubat ayında da İzmir İkinci Erkek Lisesi adıyla yeni bir liseye dönüştürülür. 1942 yılı Mayıs ayında Birinci Erkek Lisesi’nin adı “Atatürk Lisesi” olurken bu okula “İnönü Lisesi” adı verilir. 16 Mart 1943 tarihinde İsmet İnönü’nün büstü konan ve 1952 yılı Eylül ayında adı “Namık Kemal Lisesi”ne dönüştürülen okulda 14 Mart 1955 tarihinde yeni konferans salonu açılır. 1965 yılı Eylül ayında ortaokul bölümü kaldırılarak mevcut öğrenciler okul bahçesinde inşa edilen Barbaros Ortaokulu’na aktarılır.