ALPHONSE DE LAMARTİNE EVİ – TİRE / İZMİR

Fransız asıllı şair ve siyaset adamıdır. 21 Ekim 1790 tarihinde Macon da doğdu. Doğumundan bir yıl evvel gerçekleşmiş olan Fransız İhtilalinden dört yıl sonra, Milly yakınlarında bulunan bir çiftliğe taşınan ailesiyle birlikte mütevazı bir hayat yaşadı. Bir süre eğitim gördükten sonra gençlik yıllarında İtalya ya gitti. Hıristiyanlık dininde karşılaştığı tezatlıklar dininden soğumasına, uzaklaşmasına ve felsefi bir akıma kapılmasına sebep oldu. Görünüşte kaliteli olma ve kalp temizliğini esas alan transandantalizm felsefesine bağlandı.
Lamartine, ilk şiir derlemesiyle ün kazanmasına ve genç romantik kuşak tarafından üstat ilan edilmesine rağmen, tercihini başka bir alanda kullandı. Diplomatik kariyer yapmak gayesiyle politikaya atıldı. Bunda savurgan bir hayat yaşaması ve daha çok para kazanma isteği de etkili oldu. 1820 yılındaki evliliğinden kısa bir süre sonra Napoli deki elçilik katipliğine atandı. Burada bulunduğu sırada, (Şairce Düşünceler) adlı eserini yayınladı. Bu eser aynı zamanda onun ilk büyük eseridir. Akabinde, (Sokratın Ölümü) ve (Şairce Dini Ahenkler) isimli eserleri başta olmak üzere başka eserler de yayınladı.
Lamartine, kral tahtına Louis Philippe in geçmesinden sonra diplomatik görevlerinden istifa etti. Napoli den ailesiyle birlikte ayrılarak Doğu seyahatine çıktı. Sırasıyla Marsilya üzerinden Malta, Yunanistanın başkenti Nauplion ve Atinaya uğradıktan sonra Beyruta gitti, Suriye ve Lübnanı dolaştı, Filistini gezdi. Bu gezi sırasında milletvekili seçildiğini öğrenince tekrar İstanbul üzerinden Fransaya dönmeye karar verdi. 20 Mayıs 1833 tarihinde İstanbula geldi. Bu sırada tahtta bulunan Osmanlı padişahı Abdülmecid tarafından iyi karşılandı. Kendisine Aydından bir çiftlik hediye edildi.
Lamartine, İstanbulun bir çok yerini gezdi. Beyoğlunda kaldığı süre zarfında sık sık binaların çatısına çıkarak İstanbul u seyretti. Padişah sarayını gezme ve görme imkanını da buldu. Bir süre Fransız elçiliğinin Tarabya daki yazlığında kaldı. 23 Temmuz 1833 tarihinde karayoluyla İstanbul dan ayrıldı. Edirne, Sofya, Niş, Belgrat ve oradan da Viyanaya geçti. Yapmış olduğu seyahat ile ilgili hatıralarını 4 cilt halinde 1835 yılında bastırdı.
Bilinen Bazı Yapıtları:
Confidences (Sırdaşlıklar)