STADYUM – AFRODİSİAS / AYDIN

Afrodisias stadyumu 270 metre uzunluğu, 30.000 kişiyi alabilecek oturma sıralık oturma bölümü ile, dünyanın en iyi kotunmuş antik stadyumu olmasının yanı sıra en büyüklerinden de biridir. Yapı, M.S. 1. yüzyılda koşu, uzun atlama, disk ve cirit atma, güreş gibi geleneksel Yunan spor yarışmaları için kullanılmıştır. Stadyum aynı zamanda gladyatör (zırhlı sporcu) ve vahşi hayvan mücadeleleri amacıyla da kullanılmıştır. Yaklaşık M.S. 400’de yapının doğu tarafı, içinde Roma usulü kan dökülen vahşi sporların yapıldığı bir arenaya (gösteri alanı) dönüştürülmüştür. Stadyumun oturma sıraları üzerine kazınan pek çok yazıt, stadyumu dolduran kişiler hakkında pek çok ilginç bilgi vermektedir. Örneğin dericiler ve kuyumcular gibi meslek guruplarına ayrılan alanlar olduğu gibi hem kadın hem erkek, belirli kişilere ayrılmış oturma yerlerinin de bulunduğu anlaşılmaktadır.

Afrodisias’ın yerli halkının oturduğu özel yerlerin yanı sıra Menderes Antakya’sı (bugünkü Başaran) ve büyük olasılıkla Milet gibi diğer çevre şehirlerden gelen insanlar için de stadyumda belirli alanlar ayrılmıştır.