Namazgahlar

ÇAMLIDERE NAMAZGÂHI – BOZDOĞAN – AYDIN

Aydın ili, Bozdoğan ilçesi Çamlıdere köyünde eğimli alanda zemin düzeltilmiş ve mihrap konulmuştur. Çamlıdere Namazgâh çeşmesi göz önüne alınmadan eğimli bir alana kurulması yönüyle Bodrum’daki namazgâha benzer. Ancak Çamlıdere’de eserin bulunduğu arazi bir yayladır.

Çamlıdere Namazgâhında çeşme üzerinde yer alan kitabede Molla Ali oğlu Mehmed’in İsmail tarafından yaptırıldığı ve H.1316/M.1898-1899 yazılıdır. Dolayısıyla namazgâhın bu tarihte inşa edildiği sonucuna varılmaktadır.

1946-47 yıllarına kadar Ali Baş isimli bir kişi Teravih namazlarını burada kıldırmıştır. Cemaatinin o yıllarda 10 kişi olduğu ve yayladakilerin geldiği köy sakinlerince belirtilmektedir.

Aydın’daki namazgâhların mihrap düzenlemesi sade tutulmuştur. Mihrap nişleri yuvarlak, sivri, dilimli, basık kemerlidir.

Günümüzde Çamlıdere Namazgâhın mihrabı yoktur; inşa edildiği dönemde muhtemelen bir mihrap taşı bulunmakta ise de günümüzde güney yönünde böyle bir taşa rastlanmamıştır.

Kaynak: Aydın Namazgâhları ( Mükerrem KÜRÜM )