VICTOR WHİTTAL EVİ – LUİCEN ARKAS DENİZ MÜZESİ – BORNOVA / İZMİR

Bornova’nın 80. Sokak üzerinde bulunan Victor Whittall’un evi, Kırım Savaşından hemen sonra 1854 – 1856 yıllarında inşa edilmiştir. Evin mülkiyeti sırasıyla Douglas Patterson, Edwin Charnaud, De Zandonati ve James Gout’a geçmiş, en sonunda 1949’da Victor Whittall evi satın almıştır. Evin orijinal giriş kapısı cadde genişletme çalışmaları yüzünden 1973’te yıkılmıştır ama büyüleyici bahçesi bugün de görülebilmektedir. “1980‟li yıllara kadar Bay Victor Whittall’un dul karısı çocuklarıyla birlikte bu evde oturuyordu. Bayan Whittall, evi Deniz Taner’e o da sonraları Luicen Arkas’a sattı. Evin bugün ayakta kalabilmesi aslında uygun restorasyonu ile sağlanmıştır ve Arkas Deniz Müzesi olarak kullanılmaktadır.