YEŞİLOVA HÖYÜĞÜ – BORNOVA / İZMİR

Yeşilova Höyüğü İzmir’in içindeki en eski yerleşim alanıdır. 2003 yılında keşfedilmeden önce en çok 5 bin yıl eskiye giden geçmişi olduğu düşünülen İzmir, Yeşilova Höyüğü’nde yapılan kazılarda elde edilen bulguların ardından, Anadolu’nun en eski yerleşimlerinden biri olduğu anlaşılmıştır.
2005 yılında İzmir Arkeoloji Müzesi’yle birlikte başlanan kazılara, 2008 yılında itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Ege Üniversitesi adına Doç. Dr. Zafer Derin başkanlığında devam edilmektedir.
Yeşilova Höyük’teki ilk yerleşim günümüzden en az 8-9 bin yıl önce Cilalı Taş Dönemi olarak da adlandırılan Neolitik Çağ’da başlamıştır. IV. Kat Yeşilova Höyüğü’nün en uzun süreli ve en kalın kültür katıdır. Yıllar içinde genellikle tahribatlardan sonra yeniden inşa edildiği anlaşılan 10 mimari kata sahip bu sürecin kendi içinde üç evrede gelişim gösterdiği anlaşılmıştır.
Yeşilova Höyüğü yanında Bornova Belediyesi tarafından yapılan “Bornova Belediyesi YEŞİLOVA HÖYÜĞÜ ZİYARETÇİ MERKEZİ” ile kazılardan çıkanların sergilendiği alanlar ile o döneme ait köy yaşantısının görülebileceği zamana yolculuk alanı görülmesi gereken bir yerdir.
İzmir’in 8 bin 500 yıl öncesine ait dönemini , kazı alanlarını gezip kalıntıları gördükten sonra ,o döneme ait bir köy içinde yaşayarak öğrenecekleri projeye Nisan 2009 da başlanmıştır. Bornova Belediyesi ile gerçekleştirilen aktiviteler kazı ekibi içinden seçilen uzmanların eşliğinde sürdürülmektedir. Kazı başkanından alınan randevu günlerinde İzmir’in çeşitli okullarından 30-35 kişilik gruplar halinde gelen öğrenciler Yeşilova Höyüğü’nde zamana yolculuk yapmaktadır. Yeşilova Höyüğü kentin tarih öncesi döneminin ve arkeolojinin öğretildiği yaşayan bir arkeolojik alandır.