KURŞUNLU KÜLLİYESİ LÜLETAŞI MÜZESİ – ODUNPAZARI / ESKİŞEHİR

Avlunun güneye açılan kapısıyla batıdaki yemekhane arasındaki bina misafirhane olarak tanımlanmaktadır. Yapı zâviyenin koduna paralel olarak yüksek tutulmuştur. Binanın önünde iki yandan basamakla çıkılan bir sundurma ve iki ucu kapalı revak bulunmaktadır. On taşıyıcıyla desteklenen sundurma ve revak ahşap meyilli bir çatıyla örtülmüştür. Yapıda 5,20 × 5,20 m. ölçülerinde dört adet oda vardır. Odalar, basık kemerli birer kapı ve küçük dikdörtgen pencereyle revaka açılmaktadır. Her birinde birer ocak ve ocağın iki yanında birer küçük dolap yer almaktadır. Üst örtüde pandantiflerin desteklediği sekizgen kasnağa oturan kubbeler ve revak dıştan kurşunla kaplanmıştır. Malzeme olarak düzgün kesme taş ve tuğla kullanılan günümüzde

Özellikle tezhip ve ebru gibi el sanatları olmak üzere çeşitli sanat dallarına ait ürünlerin bulunduğu El Sanatları Merkezi, olarak kullanılmaktadır.

KURŞUNLU KÜLLİYESİ LÜLETAŞI MÜZESİ

Eskişehir Kurşunlu Külliyesi’nin gezilecek önemli yerlerinden biri, Lületaşı Müzesi’dir. Eskişehir’de çıkarılan lületaşı, şehrin hediyelik eşyaları arasında önemli konumdadır. Lületaşı Müzesi ise alanındaki sayılı müzeler arasındadır.

Külliyenin Hanihaki olarak bilinen bölümünde yer alan Lületaşı Müzesi’nde 60’dan fazla sanatçının 400 kadar eseri sergilenmektedir. Ücretsiz olarak gezilebilen müze, küçük olmasına rağmen oldukça fazla ziyaretçi çekmektedir.

KURŞUNLU KÜLLİYESİ EL SANATLARI MERKEZİ

Külliyenin El Sanatları Çarsı olarak adlandırılan kısımda, el yapımı eserler bulunmaktadır. Burada birçok sanatçı eserlerini izleyiciler eşliğinde hazırlamaktadır. Dilerseniz sanatçıların bu el yapımı sanat ürünlerini üretimini izleyebilirsiniz. Ayrıca hediyelik eşya olarak bu el yapımı eserleri satın alabilirsiniz.

Kaynakça: – Eskişehir Valiliği. Eskişehir Rehberi