Mesire Yerleri

KARANLIK KANYON – KEMALİYE / ERZİNCAN

Eğin ismiyle bilinen Erzincan’ın Kemaliye ilçesi, antik dönemden beri kullanılan tarihi yol üzerinde yer alıyor. Eskiden Fırat Nehri, şimdi ise Keban Baraj Gölü’nün ilk başlangıç yerinde bulunan ilçe, geleneksel dokuyu koruyan özgün evleriyle tanınıyor. Kil ve kerpiç karışımı ana gövdeyi, yakıcı güneşin etkisinden koruyan ahşap işlemeler büyüleyici güzellikte. Dar sokaklarda dolaşırken yerel kültürü ve farklı kapıları süsleyen tokmakları fotoğraflayabilirsiniz.

Sivas, Malatya, Tunceli ve Erzincan sınırında yer alan ilçenin tarihi, antik döneme kadar uzanıyor. Uzun süre Diyarbekir eyaletinin Arapkir livasına bağlı bir kaza merkezi olarak yönetilen belde, yöre halkının Kurtuluş Savaşı’ndaki yiğitlikleri sonucu Kemaliye ismini almış. Günümüzde zanaatkârları, dokuma işçiliği, kasaplığı ile nam salmış durumda.

Munzur Dağları’nın kuzeybatısına konumlanan Kemaliye’nin etrafı boz tepelerle çevrili. İlçe sadece Türkiye’nin değil, aynı zamanda dünyanın en güzel kanyonlarından birine ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 9 kilometre uzunluğundaki Karanlık Kanyonu, kuzeybatı-güneydoğu istikametinde uzanıyor. Kanyon, Fırat Nehri’nin İliç sınırından başlayarak Kemaliye’ye ilerliyor.

Karanlık Kanyon, Erzincan ili Kemaliye ilçesinde Munzur Dağları üzerinde Karasu Nehri’nin oluşturduğu kanyondur. Dünyanın 2’nci büyük kanyonunun Erzincan ilinin Kemaliye İlçesi’ndeki KARANLIK KANYON’dur.

FIRATIN EFSANESİ Karanlık Kanyon, benzerlerini ABD‘de Grand Canyon‘da ve Avrupa’da Alpler‘de görebileceğiniz, yer yer 500-600m, kapalı bir ekosistemi oluşturmuş bir doğa harikasıdır. Karanlık Su vadisine dik inen Karanlık Kanyon’dan Sandık köyünden Fırat ırmağı yatağına kadar inen “canyoning” sporuna elverişli bu vadi ayrı bir güzellik katmaktadır. Karanlık Kanyon’dan da geçen Kemah- Kemaliye arasındaki Fırat nehri rotası önemli kano dergilerinden biri olan Kanu-Magazine tarafından Avrupa’nın en iyi 10 rotası arasında gösterilmiştir.

Yaklaşık olarak doğu-batı yönünde uzanan Munzur Dağları, Karasu Nehri tarafından kuzey-güney yönünde boğaz vadiler ile parçalanmıştır. Bu alana Kemaliye Boğazı adı verilir. Boğazın, İliç’in Bağıştaş köyü ile Kemaliye’nin Dutluca köyü arasında kalan kısmı Karanlık Kanyon olarak isimlendirilir.

Karanlık Kanyon, 25 km uzunluk, 1.000 m derinlik, %90 yamaç eğimi ve zaman zaman 10-15 m vadi tabanına sahiptir.

Karanlık Kanyon’da kaya tırmanışı, kanyoning, tekne gezintileri yapılmaktadır. Türkiye Dağcılık Federasyonu yılda 300 sporcuya arama kurtarma ve dağcılık eğitimi vermektedir.

Kanyon, Kemaliye kent merkeziyle birlikte 2021 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dâhil edildi.

Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi