Köprüler

VALİ RECEP YAZICIOĞLU KÖPRÜSÜ – KEMALİYE / ERZİNCAN

Eski Vali Recep Yazıcıoğlu’nun yaptırdığı ulaşımı kolaylaştıran “Vali Recep Yazıcıoğlu Köprüsü” dür. Tv’da yayınlanan “Köprü” dizisi Kemaliye’deki yaşananları konu alır. 2003’te Kemaliyelilerce çok sevilen ve sayılan eski Vali Recep Yazıcıoğlu’nun ölümü Kemaliyelileri çok üzmüştür.

Köprüler vardır adı dillere destan, köprüler vardır filmlere konu olmuş, köprüler vardır uğruna savaşlar yapılmış, ağıtlar yakılmış. Erzincan’ın efsane Valisi Recep Yazıcıoğlu döneminde yaptırılan ve 1997 yılında açılışı yapılan Başpınar Köprüsü’nün hikâyesi ise bilinenlerden farklı.

Köprülerini Keban Barajı’na kurban veren Erzincan’ın Kemaliye İlçesine bağlı 25 köyün insanı, tam 22 yıldır köprülerine kavuşmanın mücadelesini veriyordu. En acil yaşamsal ihtiyaçları için Fırat’ın sularını, sallarla, sandıklarla aşmaya çalışmışlar, Fırat’ın sularına kurbanlar vermişler, göçün artmasıyla köyleri giderek boşalmıştı…

Sonra küçük bir feribotla ulaşım sağlanmaya çalışılmış, PKK’nın yaktığı bu feribot defalarca batmıştı… Batmadığı ve PKK tarafından yakılmadığı dönemlerde emektar feribot yıllarca Munzur Dağları yakasında kalan 25 köyün, Kemaliye ile olan bağlantısını sağladı.

Bölgedeki terör korkusu nedeniyle feribot, gün batımından sonra çalışmıyordu. Hastalık ya da doğumlarda insanlar perişan oluyordu. Son feribota yetişmeye çalışanlar kilometrelerce öteden araçlarının kornalarına basarak kaptana haber ulaştırmaya çalışıyorlardı. Son feribotu kaçıranlar sabaha kadar beklemek zorunda kalıyordu.

Başta Merhum Vali Recep Yazıcıoğlu’nun desteği ile Başpınar köprüsünün yapımına 1993 Eylül ayında böylece başlanıldı. Ancak yıllar itibariyle gelen eskalasyonlar nedeniyle köprünün maliyeti yükseliyordu. Bu da vatandaştan ve karşılığında da İl Özel idaresinden talep edilen yardımlarla gideriliyordu.

Gerek maddi ve gerekse doğanın zor şartları altında olağanüstü gayret ve özveriler sarf edilerek ülkemizde devlet millet işbirliği ile yapılan ilk proje özelliğini de taşıyan ve 24 köyün ulaşımını sağlayacak olan Başpınar Köprüsü 1997 yılında tamamlandı.  ve aynı yıl Eylül ayının 13. günü zamanın Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ve bakanların teşrifleri, Türkiye’nin her tarafından insanların ve medyanın yoğun katılımıyla düzenlenen büyük ve coşkulu bir şenlik ile açılışı yapıldı.

Başlangıcından bitimine kadar her aşamada hiçbir zaman maddi ve manevi katkılarını esirgemeyen ve projenin fikir babası olan Merhum Vali Recep Yazıcıoğlu’nun adına izafeten köprüye “Vali Recep Yazıcıoğlu Köprüsü” ismi verildi.

Bayraklarla ve pankartlarla süslenen köprünün açılışı bölge insanı için, gerçekleşen bir rüya idi. Yıllardır 25 köyün umudunu, sevincini, üzüntüsünü Fırat’ın iki yakasına taşıyan feribot ise köprünün devreye girmesiyle emekli oldu.

KAYNAK: HABER MERKEZİ