Köprüler

ÇEŞNİGİR KÖPRÜSÜ – KIRIKKALE

Çeşnigir Köprüsü, Kırıkkale’nin Karakeçili ilçesi ile Köprüköy beldesi arasında, Keskin sınırları içerisinde bulunan Kızılırmak Nehri üzerinde Büyük Selçuklu Devleti zamanında yapılan bir köprüdür.

TARİHİ

Köprünün yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte mimarisinden ve eldeki kaynaklardan anlaşıldığı üzere 13. yüzyıla ait bir eser olduğu tahmin edilmektedir. 1402 yılında Timur ve ordularının Ankara Muharebesi’ne giderken bu köprü üzerinden geçtikleri rivayet edilmektedir.

Mısır Seferi’ne giden I. Selim köprüyü Mimar Sinan’a tekrar yaptırtmıştır. 1989 yılına kadar araç trafiğine açık olan köprü Kapulukaya Barajı’nın yapımından sonra, su seviyesinin yükselmesi sebebiyle kullanılamaz duruma gelmiş ve araç trafiğine kapatılmıştır.

O dönemlerde mimari açıdan dünyanın en iyisi olarak bilinen Selçuklular, bu köprü ile birlikte de kendilerini tekrardan kanıtlamayı başarmışlardır. Çeşnigir Köprüsünün yapımında tamamen sağlam malzemeler kullanılmış ve zemin çok sağlam bir alana inşa edilmiştir. Geçmiş zamanlardan bu zamana kadar kolaylıkla taşınabilmiş olan bu köprü, toplamda da 2 kere restorasyon geçirmiştir.

Cumhuriyet Dönemi’nde çeşitli tarihlerde onarım gören köprü, son olarak 2010 yılında Kara Yolları 4. Bölge Müdürlüğü’nün çalışmaları sonucunda restore edilmiştir.

Köprü şu anda araç trafiğine kapatılarak sadece halkın ziyaretine açılmıştır.

MİMARİ

Kesme taştan inşa edilen tarihi köprü 110 metre uzunluğunda 6 metre genişliğinde olup 18.60 metre orta açıklığa sahiptir. Yapının nehre sağlam oturabilmesi için orta kısımda bariz bir eğim vardır. Köprüde suyun akışını sağlamak için 3 tanesi yukarıda ve 9 tanesi de aşağıda olmak üzere 12 adet göz bulunmaktadır. Yapı, Selçuklu mimarisini gözlemleme olanağı sunması sebebiyle önemli bir yere sahiptir.

ÇEŞNİGİR KÖPRÜSÜ TARİHİ

Çeşnigir Köprüsünün tarihi açısından elimizde net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak birçok farklı tarih bilimcisinin yaptığı araştırmalara göre, bu köprü Selçuklular zamanında inşa edilmiştir. Timur’un 1402 yılında Ankara Savaşına giderken bu köprü üzerinden geçtiği bilinmektedir. Aynı zamanda 13.yüzyıl mimarisinden de çeşitli farklı simgeler taşımakta olan bu köprü, aynı zamanda sağlamlığı ile de dikkatleri üzerinde toplamıştır.

ÇEŞNİGİR KÖPRÜSÜ HİKÂYESİ

Çeşnigir Köprüsü, Geçmiş Türk devletlerine ait olan bir mimari eserdir. Bu güne kadar hala sağlamlığını korumuş olan bu köprü, aynı zamanda Selçuklular zamanında inşa edilmiş ve kullanılmaya başlanmıştır. Yavuz Sultan Selim zamanında Mimar Sinan tarafından tekrardan restore edilen bu köprü, tarihimiz açısından da çok büyük etkiler taşımaktadır. Korunan mimari eserlerden birisi olan bu köprü, aynı zamanda her yıl meraklı tarih bilimcilerini de kendisine çekmektedir.

ÇEŞNİGİR KÖPRÜSÜ ÖZELLİKLERİ

Cumhuriyetin ilk dönemlerinde trafiğe açık bir şekilde kullanılmakta olan bu köprü, daha ilerleyen zamanlarda su seviyelerinin yükselmesi ile trafiğe kapatılmıştır. Daha sonrasında da çeşitli işler için kullanılmış olan bu köprü, günümüzde de trafiğe kapalı olarak faaliyet göstermektedir.

Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi