Köprüler

KEMER / KERVAN KÖPRÜSÜ –TEPECİK – İZMİR

İzmir ilinin merkez ilçesindeki Tepecik semtindedir.

MÖ 129’da Romalıların Attaloslardan miras aldıkları Batı Anadolu topraklarında Ephesos merkezli Asia Eyaleti’ni tesis etmelerinin ardından eyalet kentleri arasındaki var olan karayolları elden geçirilmiş ve yeni yollar inşa edilmişti. Amaç Roma kentleri arasındaki ticareti canlandırmak, yollarda ve kentlerde güvenliği sağlamak için hızla müdahale edebilmek ve Doğu’daki toprakları fethinde gerekli olacak askeri istihkâmı kolaylaştırmaktı.

Bugün Kemer mevkiinde yer alan Kemer/Kervanlar Köprüsü de bu amaçlar doğrultusunda Yeşildere’yi aşarak İzmir’e ulaşmayı kolaylaştırmak üzere inşa edildi. Köprü Orta Asya’dan Tarım Havzası, Maveraünnehir, Horasan ve Mezopotamya’yı aşarak gelen kadim İpek Yolu ile Anadolu’nun Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi kentlerinden yola çıkarak İzmir Limanı’na ulaşan (ya da ters yönlü olarak) ürün ve malların 2 bin yılı aşkın süre boyunca yükünü taşıdı.

Kemer Köprüsü Romalıların inşa ettikleri İzmir’in ilk ve Anadolu’nun bilinen en eski taş köprülerinden biridir. 20. Yüzyılın ilk yarısına kadar kullanıldı, fotoğraflara, gravürlere, Seyyahların anlatımlarına sıklıkla konu oldu.

Köprü gezginlere göre, İzmir’in sayılı ilginç noktalarından biri kabul edilmektedir ve uzun yıllar en önemli mesire yeri olmuştur. Anadolu içlerinden gelen yolun İzmir’e giriş noktası olan Kervan Köprüsü yabancıların da gezinti yeridir. İngiliz gezgin Sir Charles Fellows köprüyle ilgili gözlemlerini “Burası çok güzel bir manzaraya sahip ve İzmir’e gelen – giden malların develerle taşındığı ilginç bir yer. Devlet buradan geçen mallardan vergi alıyor ve bunun karşılığında develer, Sultana ait çayırlardan yararlanabiliyor. Aralıksız olarak gelen develer vergi işlemi bitene kadar burada bekliyor; bu anda ortaya çıkan resim görülmeye değer,” diyerek ifade etmektedir.

Günümüzde ise sessizce betonarme kirişlerin altında gün ışığını ve ilgi görmeyi beklemektedir.

KAYNAK: Smyrna Antik Kenti Kazısı