Mesire Yerleri

DEREKAHVE – TİRE / İZMİR

Tire’nin Derekahvesi, tarih boyunca doğal güzelliği ve geleneksel değerleri ile daima yerli halkın ve ziyaretçilerin ilgi odağı olmuştur.
Tire için bu mekanın tarihten gelen çok önemli özellikleri vardır. Tireliler Hıdrellezi hep bu mekânda kutlamayı tercih ederken Tire de yaşayan diğer unsurlar da burada bulunan Ayazma nedeniyle Derekahveye ayrı bir kutsallık atfetmekteydiler.
Tirelilerin Hıdrellezi yoğun olarak niçin bu mekanda kutlandığını Derekahvenin bereketli yeşilliğine ve bir zamanlar doğal yollardan gürül gürül akan deresine bakarak bereketi ve baharı temsil etmesine bağlamak uygun görülürken, Tire de yaşayan Hıristiyan Rumların da burada bulunan üst katı mescit alt katı Ayazma olan dinsel mekanı kutsamaları dinler arası çatışmanın ardından ulaşılan birlikteliğin bir sonucudur.
Derekahve de ki Şemsi mescid ve Ayazmanın aynı binada alt alta imar edilmesi Tirenin dinler arası uyum ve birlikteliğe sunduğu önemli bir sembol olarak bugün de görenlerin ilgisini çekmektedir.
Derekahve Tire Belediyesi tarafında 2000 yılında yapılan çevre düzenlemesiyle bugün ki görünümüne kavuşmuş ve Tirelilerin yanı sıra Tireyi ziyaret edenlerin de en yoğun şekilde uğrak yerlerinden biri olmuştur.
Derekahve mesire alanında bulunan kafeterya müşterilerine yemyeşil bir atmosferin içerisinde su ve kuş sesleri eşliğinde her türlü meşrubat servisi yaparken aynı zamanda kafeteryanın üst katında Derekahve Evi sayesinde Tire evlerindeki dekorlar sergilenerek kültürel bir hizmeti de sunmaktadır.
Derekahve mesire alanı Tirenin en çok tanınan ve ziyaret edilen mesirelerinden olduğu gibi aynı zamanda birçok kültürel faaliyetin de yapıldığı mekânlarından biridir.