Mesire Yerleri

DEĞİRMENDERE – TİRE / İZMİR

Değirmendere, Güme Dağı’nın hemen ayakuçlarında yer alan ve Tire’nin kadim yerleşimlerinden Ekinhisarı’nın hemen üzerindeki Yıldırım Beyazıt’ın eşlerinden Hafsa Hatun’un yaptırdığı Hafsa Hatun Külliyesi’nin bulunduğu düzlemden başlayarak, Tire – İncirliova karayolu  üzerindeki Paşa Çeşmesi’nin bulunduğu Güme Dağı’nın sırtlarına doğru yükselen benzersiz bir vadi ve dere yatağıdır. Tire’li olup da buralarda vakit eylememiş, geçmişe dair buralarda anılarını bırakmamış kimse yok gibidir. zamanında 37 değirmeni çalıştıracak denli büyük bir suyun aktığı vadide bugün, ne yazık ki, Mayıs ayının ortasında suya rastlamak pek de mümkün olmamaktadır. Ama insanoğlu ne kadar sulara gem vursa, yine de Değirmendere’nin taban suyu hiçbir zaman kaybolmaz, nebata hayat verecek bir iksir gibi, yerin altından sızım sızım “sızlayarak” da olsa Değirmendere, Güme’nin derinliklerindeki suyu aşağılara doğru usul usul taşımaya devam etmektedir.   Tire’de şehrin gürültüsünden uzaklaşmak, sakin ve doğayla baş başa bir hafta sonu geçirmek için en çok tercih edilen noktalardan biri olan Değirmendere, ama ne yazık ki duyarsız ve sorumsuz vatandaşların bıraktıkları atıklar yüzünden adeta bir çöplüğü andırıyor.  Kimisi inşaatından çıkan molozları, kimisi içtiği içki şişelerini, kimisi de piknikten arta kalan atıklarını  dere yatağına bırakınca, çöplük manzarası kaçınılmaz hale gelmiş.