TAŞHORON KİLİSESİ – MALATYA

Malatya merkez Çavuşoğlu Mahallesi’nde yer alan Ermeni kilisesi, XVIII. yy.ın ikinci yarısında, dikdörtgen bir plan üzerinde, kesme taşlarla inşa edilmiştir. Doğu Anadolu’daki tek kubbeli kiliselerin en önemli örneklerinden biridir. Kiliseye mermerle süslü bir kapıdan girilmektedir. Girişi batı kısmında yer alan yapının doğusunda bir apsis bulunur. Bu apsisin sağında ve solunda, merdivenlerle çıkılan karşılıklı dört küçük apsis daha yer almaktadır. Kubbesi tuğladan yapılmış olup kubbe bezeme- sinde merkezden başlamak üzere burgu motifinin yanı sıra geniş bir çembere ekli, sekiz adet demet yer almaktadır. Bunu takip eden sırada, aynı sayıda kanatlı, uzun saçlı, kısa kollu pileli elbisesi olan, el ele tutuşmuş, birbirine benzeyen ve cepheden tasvir edilen kadın figürleri (azizeler) bulunmaktadır. Azizelerin ayak hizasında aynı şekilde cepheden tasvir edilen erkek figürleri de yer almaktadır.

Yapı Malatya Valiliği Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) tarafından restore edilmektedir.

KAYNAK: MALATYA KENT REHBERİ