ŞAAR AŞAMAYİM SİNAGOGU – ALSANCAK – KONAK / İZMİR

1922 İzmir yangınında tamamen kül olan Alsancak Bölgesi’nde 1950’li yıllardan sonra yer alan modern yapılaşma sonucu, önceleri Karataş’ta oturan bazı Yahudi aileleri bu semte taşınmıştır. Dinî gereksinmelerinin karşılanması için 1964-1965 yıllarında kurulan ibadethane, iki katlı beton bir binanın ikinci katında bulunmaktadır. Halen İzmir’in en modern ve en fazla müdavimi olan bu sinagog, Göklerin Kapısı anlamına gelen adını Tevrat’tan almaktadır.

Sinagogun boyuna dikdörtgen ana mekânı 140, azarası (sinagoglarda kadınlar bölümü) yaklaşık 30 kişi kapasitelidir. Ehal kapısı, (Tevrat rulolarının saklandığı dolap) …ve bu Musa Peygamber’in İsrailoğulları’na verdiği Tora öğretilerdir yazısı ile süslenmiştir. Ehal’in sağında ve solunda iki Teva (dua okuma kürsüsü) bulunmaktadır. Tevrat ve dua okuması sağdaki Teva’da yapılırken, soldaki Teva özellikle sünnet törenlerinde kullanılmaktadır. Duvarlar lambri kaplı olup azara batıda, asma kat şeklindedir. Oturma sıraları ise duvar diplerinde ve Ehal ile karşı duvar arasında yer almaktadır. Tevrat rulolarının saklandığı dolap Sinagog her gün sabah ve akşam dualarında ibadete açıktır.

KAYNAK: TÜRK YAHUDİLERİ