ESKİ HAVRA – TURGUTLU – MANİSA

Manisa Turgutlu Dikişyurdu Sokak üzerinde yer alan eskiden Havra olarak kullanılan bina şu an boş olarak kaderine terkedilmiş bir halde durmaktadır.

Yahudi nüfusun da yaşadığı Turgutlu’da günümüze kadar ayakta kalabilmiş ender yapılardan biri de Havradır.

Eski Havra 1922’de yandıktan sonra 1930’lu yıllarda tekrar yeni bina yapılmış, uzunca bir zaman Yahudi cemaatine hizmet eden Havra, Yahudi cemaat kenti terk edince, bir dönem biçki/dikiş kursları olarak kullanılmış, kısa bir dönem de Halk Eğitim Müdürlüğüne bağlı eğitim faaliyetllerinde kullanılmıştır. Şimdilerde boş olarak durmaktadır.

Kent Müzesi Müdürü Mehmet Gökyayla’nın en büyük hayali binanın bir bölümünün Havra bir bölümünün de yıl boyu açık kalacak bir resim galerisi olarak kullanılması yönünde.

KAYNAK : Kent-Yaşam yazarı Uzm. Dr. Metin Özer