DEREKÖY KİLİSESİ – MUDANYA / BURSA

Dereköy Mahallesi’nde bulunan 1857 yılında yapılmış anıtsal bir yapıdır. Gerek mimarisi, gerekse içinde bulunan ayin düzenini belirleyen öğelerin özellikleri dolayısıyla önem taşımaktadır. Ancak gerek doğal nedenlerle, gerekse insan eliyle büyük ölçüde tahrip olmuş bulunmaktadır. Rumlar’ın bölgeden ayrılmasının ardından buraya yerleşen Türkler tarafından bir süre cami olarak kullanılan bina, 1972 yılında yeni bir caminin yapılmasının ardından tamamen terk edilmiştir. Kilisenin beden duvarları tuğla, moloz ve kesme taş ile inşa edilmiştir. Köşelerde, büyük kesme taş bloklar kullanılmıştır. İç düzeni ve sütunlar, tümüyle ahşap malzeme üzerine sıva tekniği kullanılarak sağlanmıştır. Özellikle sütunlarının, ağaç kadranlar üstüne sıvama harç tekniğiyle yapılmış olmasına karşın, mermer görüntüsü vermesi ile ilgi çekicidir.