ESKİ ERMENİ MANASTIRI – ŞİMDİ KÜLTÜR MERKEZİ – MERZİFON – AMASYA

Birinci dünya savaşından önce Merzifon’da 3 yerleşim birimine dağılmış olarak çok sayıda Ermeni yaşıyordu, 1 Kilise ile 8 okulun bulunduğu Merzifon’da bu okullara Bin civarında öğrenci devam ediyordu. Bölgedeki SURP ASTVADZADZİN Manastırı Merzifon/Amasya bölgesinin Piskoposluk merkezi olarak hizmet vermekteydi. (Kaynak: Ermeni form)
Daha önceleri bir Ermeni Kilisesi olan bina Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sağlanan ödenekle özel idare tarafından 10.04.2008 Tarihinde ihale edilmiş ve 28.08.2012 tarihinde tamamlanmıştır.11.01.2012 tarihinde açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Sn. Ertuğrul Günay tarafından yapılmıştır. Merzifon Kültür Merkezi olarak hizmet edeceği belirtilmiştir.
Açılıştan kısa bir zaman sonra , Amasya Merzifon Akif Gülle Kültür Merkezi, 28.08.2012 tarihinden bu yana Amasya’da kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmaktadır. Yetişkinlerin yanı sıra çocuklara da hitap eden Amasya Merzifon Akif Gülle Kültür Merkezi, çocuklara yönelik birbirinden farklı tiyatro oyunlarına ve etkinliklere yer vermektedir.
KAYNAK: AMASYA İL KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ