Kervansaraylar

İNAY KÖYÜ KERVANSARAYI (HANI) – ULUBEY – UŞAK

Ulubey’in İnay köy merkezinde bulunan tarihi yapı XVI. yüzyılda inşa edilmiştir. Üzeri önceleri toprak örtülü iken sonraları çatı yapılarak örtülmüştür.

Kuzey-güney doğrultusunda uzanan eser, 16,30 m. X 20,50 m. ölçülerindeki dikdörtgen bir alan üzerine inşa edilmiştir. Günümüzde etrafı modern yapılarla çevrili olan hanın güney cephesinde portal, doğu ve batı cephelerinin ortalarında ise üçgen prizma şeklinde birer payanda mevcuttur. Bu elemanlar haricinde cepheler oldukça sadedir. Yapının inşasında büyük ölçüde cevreden devşirilmiş mimari parçalar kullanılmış, portalde olduğu gibi bazı kısımlarda tuğlaya da yer verilmiştir.

Oldukça sağlam olarak günümüze ulaşan hana, güney cephede yer alan ve cepheden öne doğru taşan portaldan girilir. Sivri kemerli, sade fakat yüksek bir niş biçiminde düzenlenen çıkıntının içerisine yivli sivri kemerli kapı boşluğu açılmıştır. Girişin üzerinde muhtemelen kitabeye ait bir boşluk bulunmaktadır. Yapının iç mekanı, karşılıklı üçer ayağa oturtulmuş dörder yarım daire kemerden oluşan destek sıraları ile boyuna düzenlenen ve beşik tonozla örtülü olan üç sahana bölünmüştür.

KAYNAK: KERVANSARAY TANITIM PANOSU