Kaplıcalar

HAYDAR ILICASI – BERGAMA / İZMİR

Bergama Haydar kaplıcası ülkemizin belki de en eski tarihe sahip, İzmir’in yine çok antik bölgelerindendir. Binlerce yıllık tarihe sahip bölge UNESCO dünya mirası listesine girmiştir. Bölgenin çok ciddi bir kültürel turizm potansiyeli olması sebebiyle Bergama Haydar kaplıcası da eğer iyi değerlendirilirse tüm dünyaya en iyi şekilde tanıtılabilir. Halk arasında bu kaplıcaya ÇAVDAR Kaplıcası da denilmektedir

Bergama’nın kuzeyinde Kozak Bucağı’na bağlı Aşağıbey Köyündedir. Köye 6 km. mesafededir. Ilıcanın sıcak ve kükürtlü sularından cilt hastalıklarında ve hareket sistemin ağrılı hastalıklarının tedavisinde yararlanılmaktadır. Roma döneminden kalma bir hamam kalıntısından başka herhangi bir tesis bulunmamaktadır.

Haydar Ilıcası: Bölge halkı tarafından ağrılı tüm hastalıklara iyi geldiği belirtilmektedir. Şifalı termal suları bulunmasına rağmen etrafında modern bir tesis veya konaklanacak bir otel bulunmamaktadır. Çevredeki pansiyonlarda konaklayan Haydar ılıcası ziyaretçileri  için düşünülmüş bir imkân yoktur. Böyle bir değerin terk edilmiş olması üzücüdür zira kaynak üzerinde bir hamam enkazından başka bir şey bulunmamaktadır.

Ilıca Ovacık barajına çok yakın olması dolayısıyla o bölge sit alanı ilan edilmiş hiçbir tesisin yapılmasına müsaade edilmemektedir.