Kaleler

SİMAV KALESİ – KÜTAHYA

1400 yıllık Hisar Kalesi, Simav’da Bizans Dönemine ait en önemli bir tarih mirası. Askeri garnizon kale yapısı olan Hisar Kalesi, I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescilli. Geç Doğu Roma, Germiyanoğlu ve Osmanlı dönemlerinde kullanıldığı düşünülen kalenin kazı çalışmalarında elde edilen buluntular, Kütahya Müzesinde sergileniyor. Rekonstrüksiyonu ve peyzaj düzenlemesi yapılan Hisar Kalesi üzerinde bulunan metruk haldeki çay bahçesi, Simav Belediyesi tarafından yöresel yemeklerin sunulduğu bir restoran olarak düzenlendi ve 2017’de hizmete açıldı.

2005 yılında çıkan yangın sonrası harabeye dönen 200 yıllık bir evin enkazı altında ortaya çıkan mozaiklerin Roma Dönemine ait olduğu saptandı. Kayıtlara “Mozaikli Ev” olarak kayıtlara geçen kazı alanı çalışmalarında tek nefli bir şapel kalıntısının varlığı da ortaya çıktı. Mozaikli alan ve şapel kazıları sırasında 856 adet bronz sikke, iki mezar, çoğunlukla Doğu Roma dönemine ait farklı üretim tekniklerine sahip seramik parçaları, mermer kap parçaları, kandil parçaları, minyatür vazo gibi dönemin günlük yaşamına ışık tutacak eşya parçaları bulundu. Mozaiklerde bulunan yazıtların çevirisi ve açıklaması Epigraf Prof.Thomas Drew Bear ve Feza Demirkök tarafından yapıldı.

Kaynak: Çekül Vakfı