Kaleler

KUŞADASI GÜVERCİNADA KALESİ – AYDIN

Bir mendirek ile Kuşadası’na bağlanmış olan Güvercin Adası’nın üzerinde tarihi Bizanslılara kadar uzanan bir kale bulunmaktadır. Genova’lılar için de stratejik önemi büyük olan ada, Osmanlılar döneminde Mora isyanına karşı adalardan gelebilecek saldırıları önlemek amacıyla kullanılmış ve bu sırada tam bir yenileme görmüştür. Adaya adını veren kalenin son şeklini alması da bu döneme rastlar.
Osmanlı döneminde ada korsanlara karşı da bir karakol vazifesi yapmış olduğu için, Korsan Kalesi olarak da bilinir. Adanın en yüksek noktasında bulunan kule, muhafızların çevreyi gözetlenmesi için kullanılmış olup, ayrıca adada bir de su sarnıcı mevcuttur.
Bugün çevre düzenlemesi yapılmış olan adanın etrafında ve içinde kafeterya, restoran ve çay bahçeleri mevcuttur. Ada, Kuşadası’nın siluetine ayrı bir güzellik katmakta özellikle de geceleri ışıklandırıldığından büyüleyici bir manzara sunmaktadır.