Kaleler

ESKİ KÂHTA KALESİ – ADIYAMAN

Nemrut Dağı Tur güzergâhında olan Eski Kâhta kalesi üç önemli medeniyetin izlerini taşımaktadır. Kommagene’liler döneminde yazlık başkent olan Arsameia ile birlikte önemli bir idare merkezi, kale olarak inşa edilmiş, Roma’lılar döneminde geliştirilerek konumu devam ettirilmiştir. 1260’larda Memlukların bölgeye hakim olmasıyla kale restore edilmiş ve bugünkü son şekli verilmiştir. Eski Kâhta ‘nın Cumhuriyet dönemine kadar ilçe merkezi olarak Elazığ’a (Memuret-ül Aziz) bağlı kalması kalenin 1926‘ lara kadar kullanıldığı anlaşılmaktadır.
 Kalede su yolları, sarnıç, zindan, dükkânlar, ibadet mekanları ve geniş odalar bulunmaktadır. 1970’lerde kazı ve kısmi restoresi yapılan kale için yeni bir restorasyon projesi ile yakın yıllarda hak ettiği iyileştirmeye kavuşturulmak istenmektedir.