Kaleler

BOLAMAN KALESİ VE HAZİNEDAROĞLU KONAĞI – FATSA / ORDU

Ordu-Samsun karayolu üzerinde Bolaman Beldesi’nde yer almaktadır. Ordu – Bolaman arası 30 km dir. Fatsa – Bolaman 4km civarıdır.

Kalenin yapım tarihi bilinmemektedir fakat bir kaynağa göre Pontus Rumları tarafından inşaatı gerçekleştiği yönündedir. Fatsa ilçesi Bolaman beldesinde denize doğru hafifçe sokulan burun üzerinde, zincirleme bir şekilde inşa edilmiş kaledir. Gözetleme ve karakol görevi için iç ve dış olmak üzere iki bölümden oluşmuştur. İç kale kalenin batı ucunda yer almakta, çok yüksek duvarlardan oluşmuş, kesme taşlar kullanılmıştır, içinde bazilika planlı küçük bir şapel bulunmaktadır, iç kale üzerine 1811yılında Çarşamba’lı Süleymanzade Hazinedaroğlu, kale duvarı ile şapel arasına misafirhane olarak kullanılmak üzere ahşap bir konak yaptırmıştır. Kademoğlu Konağı olarak bilinen bu ev, iç kale üzerine çift cumbalı olarak yapılmıştır. Bölgemizin sivil mimarlık örneğini teşkil eder. Bina zaman içinde ailenin yaşadığı bir ikametgâh olmuş. Konak daha sonra, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) temlikine geçmiş. Fakat uzun süre atıl kalmış ve Ordu Üniversitesi temliğine verilmiş. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından aslına uygun olarak onarılmıştır. 2009 yılında Geleneksel El Sanatları ve Yöresel Yemekler Lokantası olarak hizmete açılmıştır.

Kaynak:  yerturk.com/yer-bolaman-kalesi-haznedaroglu-konagi.