Hazireler

AYNALI CAMİ HAZİRESİ – AKHİSAR – MANİSA

Efendi Mahallesinde yer alan cami, XVI. yüzyılda Sinaneddin Yusuf Efendi tarafından yaptırılmıştır. Halk arasında “Medreseli”, “Sinaniye” isimleri ile de anılmaktadır.
Aynalı cami Akhisar ‘da Osmanlı eserlerindendir. 16, yüzyılda yapılan SİNANÜDDİN YUSUF BİN PİR AHMET (Ö.985 / 1577 ) tarafından yapılmıştır. Bu şahsın babası olan PİR AHMET CAN ( Ö. 895 / 1489 ) Köfünlü cami haziresinde yatmaktadır.
Aynalı cami ilk adı SİNAN KADI CAMİİ dir. Halk arasında galad-ı meşhur olarak Seyran Kadı Cami olarak bilinmekteydi. Rivayete göre bir vatandaş bu camiye bir göz lambası vermiş, lambanın daha çok ışık vermesi için fitilin yanan kısmının arkasına bir ayna konulmuş, ve bundan dolayı aynalı cami olarak anılmış.
XX. yüzyılın başlarında Ahmet Ragıp Bey tarafından onarımı yaptırılan yapı çoğu özelliklerini kaybetmiş durumdadır. 1958 yılında yeniden yapılan cami dikdörtgen planlı olup, üzeri düz ahşap tavanla örtülüdür. Devşirme malzemenin fazla kullanıldığı yapılardan birisi olmakla birlikte, haziresinde Selimzade Raşid Bey oğlu Muhammed Ağa, Selimzade Ali Şefik Bey, Şefik Beyin oğlu Raşit Bey ve Karaosmanoğlu Halit Paşanın mezarları yer almaktadır.