MURAT HAN (ŞİŞMAN HAN) – BATTALGAZİ – MALATYA

Battalgazi’nin Şişman köyünde konumlanmış aynı adlı tarihi hanın, 1230’lu yıllarda, Selçuklular Dönemi’nde inşa edildiği düşünülür. Sultan Murad Han olarak da bilinir. Kesme ve moloz taştan yapılma iki katlı Şişman Han, zamana karşı yenik düşmüştür ve harap bir durumdadır.

Malatya’nın Battalgazi ilçesi Şişman köyü sınırlarında bulunan ve halk arasında “Şişman Han” ya da “Sultan Murad Hanı” diye adlandırılan tarihi han kaderine terk edildi.

Bazı kaynaklarda ve araştırmalarda Şişman Han ve Sultan Murad Han olarak geçen hanın hangi dönemde yapıldığıyla ilgili net bir bilgi bulunmazken, Selçuklu dönemi eseri olduğu ve miladi 1230 yıllarında yapılmış olabileceğine ilişkin iddialar yer alıyor. Bazı bölümleri ayakta kalan ve ana kapısı yılar önce sökülerek değirmen yapımında kullanılan Şişman Han’ın Harput’a uzanan eski bir kervan yolu üzerinde bulunduğu belirtiliyor.

Kısmen ayakta kalan ve definecilerin saldırısına maruz kalan Şişman Han ile ilgili olarak Malatya ile ilgili tarihi eserlerin anlatıldığı hiçbir kaynakta bilgi verilmiyor. Malatya’ya yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Şişman Han’ın biran önce restore edilmesi bekleniyor.

Kaynak: Hürriyet