KÜÇÜK KARAOSMANOĞLU HANI – KEMERALTI – İZMİR

İzmir’in ünlü Havra Sokağı’ndaki Küçük Karaosmanoğlu Han aslına uygun yeniden inşa edilerek turizme kazandırıldı. Kentteki Musevi kültürünün izlerini yansıtan bölgede yeniden ayağa kaldırılan hanın, avlusunda düzenlenecek toplantı, seminer, müzik ve şiir dinletileri ile yaşayan bir yapı haline getirilmesi amaçlanıyor

1700’lü yıllarda yapılan ve günümüze harabe halde ulaşan tarihi yapı, 8 milyon liralık yatırımla ayağa kaldırıldı. Ekim 2014 ayı sonunda açılması planlanan hanın alt katı kafe, restoran ve dükkânlar, üst katı ise butik otel olarak hizmet verecek. Avlusunda düzenlenecek toplantı, seminer, müzik ve şiir dinletileri ile hanın yaşayan bir yapı haline getirilmesi amaçlanıyor.

Tarihi hanın 1705 yılında Karaosmanoğlu Hacı Mustafa Ağa’nın kurduğu vakıf tarafından yaptırılmıştır. Restorasyon başkanı:

“Burası İzmir’e gemiyle gelen tüccarların kaldığı bir han. Hanın ait olduğu vakıf, hala yaşayan bir vakıf. Vakıf başkanı atalarından kalan bu hanı değerlendirmek istedi. Yap işlet devret modeli ile 15 yıllık kira karşılığı 8 milyon lira civarında harcama yaparak hanı yeniden ayağa kaldırdık. Aslına uygun olarak yeniden yapılan handa andezit, bazalt gibi doğal taşlar kullanıldı. Ekim ayı sonunda açılmasını planlıyoruz.”

Ailenin geçmişi 500 yıl öncesine uzanıyor
    Karaosmanoğlu ailesinin tarihinin 500 yıl önceye kadar uzanmaktadır.  Horasan’dan gelen ailenin Osmanlı döneminde Ege Bölgesi’nde ayan (devlet adına vergi toplayan) bir aile olduğunu bilinmektedir.

Hana ismini veren Karaosmanoğlu Hacı Mustafa Ağa, Manisa ayanı Kara Osman’ın oğluydu. Diğer kardeşleri İbrahim Ağa, Ahmet Ağa ve Abdullah Ağa ile birlikte ayanlık sıfatını devralan Hacı Mustafa Ağa, arazilerini büyüttü. Hacı Mustafa Ağa devletin güvenini kazanarak, Saruhan Mütesellimi sıfatıyla 1745-1755 yıllarında bölgenin rakipsiz tek ayanı konumuna geldi. Halkın şikâyetleri üzerine 1755’de mütesellimlikten azledilen Karaosmanoğlu Hacı Mustafa Ağa, hâkimiyeti sürdürmekte direndiği için yakalanıp kafası kesilerek idam edildi, kesik başı İstanbul’a gönderildi.

Ailenin ismi herkes tarafından bilinenlerinden bazıları:

Karaosmanoğlu Halit Paşa, yazar Yakup Kadri Karaosmanoğlu, siyasetçiler Adnan Karaosmanoğlu ve Fevzi Lütfü Karaosmanoğlu, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu gibi birçok ünlü şahsiyetin Karaosmanoğlu ailesine mensup olduğunu vurguladı. , “Vakfın kayıtlı 103 adet taşınmaz varlığı hala ayaktadır